Hyppää sisältöön

“Palaamme kriisinhallinnasta sodankäynnin johtamiseen”
Hollannin maavoimien komentaja vieraili Arrow 17 -harjoituksessa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 4.5.2017 9.47
Tiedote

Hollannin maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Leo Beulen vieraili keskiviikkona 3.5. Niinisalossa tutustumassa Arrow 17 -harjoitukseen Maavoimien komentajan, kenraaliluutnantti Seppo Toivosen kutsumana.

Ennen Niinisaloon saapumista kenraaliluutnantti Beulen ehti eilen tutustumaan Kaartin jääkärirykmenttiin, missä hän seurasi varusmiesten harjoittelua.

- Olin varsin vakuuttunut siitä tasosta, millä varusmiehet toimivat kun kyseessä oli heidän ensimmäisiä tehtäviään ryhmäkokonaisuuksissa.

Viime vuodet maavoimien tehtävät Hollannissa, kuten monessa muussakin maassa, ovat keskittyneet kriisinhallintaoperaatioihin. Hollanti on osallistunut operaatioihin mm. Afganistanissa, Irakissa ja Malissa. Kenraaliluutnantti Beulenin mukaan myös Hollannissa panostetaan taas sodankäynnin harjoitteluun.

- Meillä ei enää ole varusmiespalvelusta vaan vapaaehtoisuuteen perustuva palkka-armeija. Viime vuodet olemme keskittyneet enemmän kriisinhallintaoperaatioihin kun taas esimerkiksi Suomessa huomio on ollut pitkälti kotimaan puolustuksessa.

- Olemme osallistuneet lähes pelkästään vakautusoperaatioihin viimeisen 15-20 vuoden ajan. Tällöin menettää jonkin verran osaamista ja taitoja sodankaltaisissa olosuhteissa toimimiseen.

Vaikka kriisinhallintaoperaatiot ovat kenraaliluutnantti Beulenin mukaan vaativia joukkue- ja ryhmätasoilla, täytyy heidän opetella toimimaan uudelleen prikaatitasolla ja sitä suuremmissa kokonaisuuksissa.

- Kriisinhallintaoperaatioista fokuksen vaihtaminen sodankäyntiin on haastavampaa, kuin fokuksen kääntäminen sodankäynnistä vakauttamiseen. Päätöksentekosykli on sodan kaltaisissa konflikteissa paljon lyhyempi, hän kuvailee.

´