Hyppää sisältöön

Huolto pelaa LIST22-harjoituksessa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 22.5.2022 13.58
Tiedote
Kaksi soturia ruokailemassa pussista tyytyväisinä, aurinko paistaa ja sninen taivas.

Ison harjoituksen huolto ja logistiikka ovat suuri kokonaisuus, johon kuuluu mm. elintarvikkeiden, talousveden, ampumatarvikkeiden ja polttoaineen jakelu, ajoneuvojen kunnossapito ja sotilaiden lääkintä. Tässä kuvassa on menossa Jääkäriprikaatin huoltokomppanian varusmiesten ruokailuhetki maastossa.

- Elintarvikkeiden jakelussa pitää huolehtia, että oikea määrä ruokaa menee oikeille joukoille, kertoo Lighting Strike 22-harjoituksen huoltopäällikkö, kapteeni Jukka Martikainen Maasotakoulusta.

Hän koordinoi harjoituksen huoltoa, ja käytännössä siitä huolehtivat Jääkäriprikaatin ja Porin prikaatin huoltojoukot.
Elintarviketäydennykset ovat siviilikielellä ”terminaalitoiminta”, jossa tavaraa otetaan vastaan ja jaetaan eteenpäin. Isossa, noin 3 300 henkilön harjoituksessa, kuten Lightning Strike 22:ssa, se vaatii osaavia taitajia. Myös erityisruokavaliot otetaan huomioon.

- Suurin erityisruokavalio on gluteeniton. Pääosin kaikki elintarvikkeet ovat laktoosittomia, huoltopäällikkö Martikainen kertoo.

Lihattomissa vaihtoehdoissa liha korvataan soijalla.

- Vähintään joka päivä on yksi lämmin ruoka myös maastossa. Aamulla on yleensä puuroa ja kenttäkeittimellä keitetään päivälliseksi vaikkapa jotain pataruokaa. Hyviksiäkin on: suklaata, pähkinöitä, lakuja, Martikainen sanoo.

Kuvassa huoltokomppania käsittelee elintarvikkeita maastossa ja siirtää joukkojen käyttöön.

Maasotakoulu johtaa Lightning Strike 22 -harjoituksen Rovajärvellä 16.-27.5.2022. Harjoitusta voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #LIST22 ja netissä: www.maavoimat.fi/list22 

Ampuma- ja harjoitusalue Joukko-osasto
´