Hyppää sisältöön

Iskukykyä ja yhteistoimintaa kehittämässä

Maavoimat
Julkaisuajankohta 9.5.2018 21.31
Tiedote

Maavoimien mekanisoidussa Arrow 18 -harjoituksessa on tunnelmat korkealla. Maanantaina alkanut harjoitus on edennyt ensimmäiseen taistelupäiväänsä ja ilma on sakeana Pohjankankaan pölystä. Seuraavien päivien aikana joukot tulevat harjoittelemaan mekanisoitujen joukkojen ja aselajien yhteistoimintaa hyökkäystaistelussa.

- Tämä harjoitus antaa erinomaiset puitteet mekanisoitujen joukkojen iskukyvyn kehittämiselle, harjoituksen johtaja, eversti Kari Nisula kertoo toimittajille harjoituksen mediapäivässä.

Aamupäivän taisteluvedon aikana joukot saivat jo hyvän kosketuksen siihen, mitä harjoituksella on tarjota. Taistelu- ja rynnäkköpanssarivaunuja pääsi käyttämään monenlaisissa taistelutilanteissa. Myös eri aselajien yhteistoimintaa nähtiin jo heti alussa. Harjoituksen johtajan mukaan nopean toimeenpanokyvyn lisäksi aselajien yhteistoiminta korostuukin mekanisoitujen joukkojen taistelussa.

- Harjoitus tarjoaa varusmiehille sekä reserviläisille mahdollisuuden päästä testaamaan opittuja taitoja käytännössä. Nopeissa ja vaihtuvissa tilanteissa tarvitaan hyvää johtamiskykyä. Harjoitustilanne sekä toimiminen osana suurempaa joukkoa luo uudenlaista näkökulmaa omaan osaamiseen.

Jo vuodesta 2016 lähtien harjoitukseen on keväisin osallistunut myös kansainvälisiä joukkoja - tällä kertaa Yhdysvaltain Euroopan maavoimajoukkojen lisäksi myös Yhdysvaltain merijalkaväen Euroopan ja Afrikan joukoista sekä Norjan asevoimista. Kansainväliset joukot toimivat osana suomalaisia taisteluosastoja.

- Kansainvälinen toiminta tässä harjoituksessa tukee monipuolisesti yhteistoimintakyvyn ja osaamisen kehittämistä niin yksilö- kuin joukkotasolla, eversti Nisula toteaa.

Panssariprikaatin panssarivaunukomppania oli jo edellisenä päivänä päässyt tutustumaan yhdysvaltalaisten Stryker-ajoneuvoihin. Vastavuoroisesti he itse olivat esitelleet omia vaunujaan - Leopard 2A6:sia. Kokemusten vaihto joukkojen välillä onkin varusmiehille yksi kansainvälisen toiminnan hienoimpia puolia.

- On mielenkiintoista nähdä, miten muut asioita tekevät, vaunukomppanian varusmiehet vahvistavat.

Myös yhdysvaltalaisen ratsuväkirykmentin joukkojen ja norjalaisen panssarintorjuntajoukkueen odotukset harjoitukselle ja yhteistyölle suomalaisten kanssa on korkealla.

- Tähän mennessä harjoittelu on ollut hyvää. Tykkään Suomesta, kersantti Miner huikkaa taukonsa lomasta.

- Suomalaisten kanssa harjoittelu on ollut mukavaa ja harjoituksessa on jo nyt ollut paljon kohtaamisia, kuuluu myös norjalaisten ryhmityksestä.

Onneksi kohtaamisia ehtii tulla vielä paljon lisää seuraavien päivien aikana. Lauantaina siirrytään sitten huoltopäivän kautta harjoituksen ampumavaiheeseen.

´