Hyppää sisältöön

Lääkintävarusmiehen tehtävä on monipuolinen

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 23.5.2022 17.03
Tiedote
Kolme varusmiestä maastopuvuissa poseeraa lääkekaapin edessä.

Lääkintämiesten tehtävä Lightning Strike 22 -sotaharjoituksessa on yllättävän monipuolista. Tehtävään kuuluu toiminnantäyteisten päivystysvuorojen lisäksi esimerkiksi kenttäsairaalan pannuhuoneen lämmitystä, joka on tarkkaa hommaa optimaalisten hoito-olosuhteiden ylläpitämiseksi.

Lääkintämiehet Kataja, 21, Kärkkäinen, 18, sekä Abdulla, 19, ovat saapuneet Rovajärvelle Lightning Strike 22 -harjoitukseen mukanaan koulutushaarakauden opit, positiivisuus sekä ripaus ensimmäisen harjoituksen jännitystä. 

Lääkintämies Kataja, 21, on lähihoitajataustainen turkulainen Porin prikaatista. Hänellä lähihoitajan työkokemusta löytyy jo neljän vuoden ajalta. Työpaikka kehitysvammaisten parissa odottaa siviilissä varusmiespalveluksen jälkeen. Armeijaa hän pitää mukavana taukona arjesta, ja se tarjoaa ajattelurauhan.

Lääkintämies Kärkkäinen, 18, on myös turkulainen ja Porin prikaatista. Hänellä tie lääkintämieheksi avautui, kun suojelumieheksi hakiessa hän loukkasi olkapäänsä.

Lääkintämies Abdulla, 19, on helsinkiläinen varusmies Karjalan prikaatista. Hän piti alokaskaudella lääkintämiehen tehtävää suuressa arvossa ja haku tehtävään oli selvä.

Kenttäsairaalan pitäminen lämpimänä kuuluu lääkintävarusmiehen tehtäviin.

Varusmiehet saapuivat harjoitukseen maanantaina 16.5.2022, ja tehtävän ydin eli päivystysvuorot sekä potilaiden hoito on ehtinyt tulla jo tutuksi. 

- Tavallinen harjoituspäivä koostuu yhdeksän tunnin päivystysvuorosta, johon kuuluu potilaiden vastaanottoa ja sairaanhoitajien sekä lääkärin auttamista. Lisäksi vastaamme myös kenttäsairaalan lämmityksestä, joka onnistuu pannuhuoneesta käsin. Erityisesti öisin se on hyvin tärkeää, lääkintämies Kataja kertoo.

Kenttäsairaalan henkilökunta on varusmiesten mielestä hyvin ammattimaista. Hyvä yhteishenki pitää homman mielekkäänä.

Potilaita vastaanotettaessa on varusmiesten osattava priorisoida sisään saapuvat potilaat, ohjattava tarvittaessa kenttäsairaalan sairaanhoitajalle, ja annettava apua kiireellistä hoitoa tarvitseville.

- Tositilanteessa potilaiden hoito on toisaalta jännittävää, mutta hyvin palkitsevaa, Kataja avaa.

- Yleisin kenttäsairaalan vamma on arvioidakseni erilaiset nyrjähdykset, mutta toki myös kuume ja muut flunssan oireet ovat yleisiä vaivoja leiriolosuhteissa, hän jatkaa.

Päivystysvuorojen ulkopuolella lääkintämiehet pyrkivät avustamaan henkilökuntaa ja toimittamaan ruokaa potilaille. Lepoakin toki tarvitaan, mutta aina he ovat vähintäänkin tavoitettavissa.

Oman toimintakyvyn ylläpito on henkistä ja fyysistä vaativassa vastuutehtävässä tärkeää, ja siitä lääkintämiehet ovat levon lisäksi pitäneet huolta Rovajärven luonnosta nauttien.

- Esimerkiksi keskiviikkoiltana vietimme iltaa nuotion ääressä ja tuli siinä muutama makkarakin paistettua, lääkintämies Kärkkäinen mainitsee.

- Ja tiistai-iltana löysimme ongen, jota varten yritimme etsiä luonnosta matoja, Kataja lisää huvittuneena.

Kataja, Kärkkäinen ja Abdulla ovat lääkintämiehiä ja osallistuvat LIST22-harjoitukseen Rovajärvellä.

Teksti: viestintävarusmies Veikka Suni, kuvat: viestintävarusmies Miro Paananen.

Maasotakoulu johtaa Lightning Strike 22 -sotaharjoituksen Rovajärvellä 16.-27.5.2022. Voit seurata harjoitusta sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #LIST22 ja netissä: www.maavoimat.fi/list22 

´