Hyppää sisältöön

Maasotakoulun alokkaiden vala- ja vakuutustilaisuus 7.8.2021 Haminassa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 15.7.2021 15.55
Tiedote
Sotilas maastopuvussa, sadetakissa, seisoo valanantoasennossa. Arkistokuva kesältä 2017.
Arkistokuva, sotilasvala- ja sotilasvakuutuspäivä kesällä 2017.

Maasotakoulun 5.7.2021 palveluksensa aloittaneiden alokkaiden eli saapumiserän 2/21 sotilasvala- ja sotilasvakuutuspäivää vietetään Haminassa lauantaina 7.8.2021.

Sotilasvalan ja -vakuutuksen ottaa vastaan Maasotakoulun johtaja eversti Kari Pietiläinen. Päivän tilaisuuksiin osallistuvat saapumiserän 2/21 alokkaat eli alle 300 alokasta, joista on noin 30 naisia. Sotilasvalan ja -vakuutuksen esilukijana toimii Kymenseudun Lotta-perinneyhdistys ry:n puheenjohtaja Hanni Kangasmäki.

Ohjelmassa vala- ja vakuutuspäivänä on myös seppeleenlaskuja sankarihaudoille ja lomatarkastus ennen lomille pääsyä. Lomat alkavat kello 15.15 mennessä.

Tilaisuudet järjestetään koronavarotoimenpiteenä ilman yleisöä, mutta valatilaisuutta voi seurata suorana nettilähetyksenä kello 12 alkaen Maasotakoulun verkkosivuilla: https://maavoimat.fi/maasotakoulun-videotallenteet-ja-livestriimit 

Valan ja vakuutuksen ero

Sotilasvalan ja -vakuutuksen erona on, että valassa alokas lupaa "kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä" ja vakuutuksessa "kunniansa ja omantuntonsa kautta". Sotilasvakuutus on siis uskonnoton vaihtoehto. Molemmat uskollisuudenosoitukset ovat Puolustusvoimissa yhdenvertaisia, ja alokas saa itse päättää kummalla tavalla haluaa uskollisuuttaan osoittaa.

Sotilasvala ja -vakuutus liittävät alokkaat virallisesti osaksi sotilaallista maanpuolustusta. Sotilasvalan vannomisen tai vaihtoehtoisen sotilasvakuutuksen antamisen jälkeen Maasotakoulun alokkaat nimitetään jääkäreiksi.

Maasotakoulun varusmiehet koulutetaan Reserviupseerikoulun Jääkäri- ja Kuljetuskomppanioissa Haminassa. Maasotakoulussa aloittaa vuosittain kaksi saapumiserää, ensimmäinen tammikuussa ja toinen heinäkuussa. Kummassakin saapumiserässä aloittaa asepalveluksen noin 300 alokasta.

Ote sotilasvalasta ja -vakuutuksesta:

"Minä NN lupaan ja vakuutan kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan edessä / kunnian ja omantuntoni kautta, olevani Suomen valtakunnan luotettava ja uskollinen kansalainen. Tahdon palvella maatani rehellisesti sekä parhaan kykyni mukaan etsiä ja edistää sen hyötyä ja parasta.--" (Asevelvollisuuslaki, pykälä 28, 14.4.2000/364.)
 

Hamina Joukko-osasto Muut tapahtumat
´