Hyppää sisältöön

Maavoimien komentaja tarkasti suomalaisjoukon Northern Wind 2019 -harjoituksessa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 21.3.2019 11.26
Uutinen
Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko tarkastaa harjoitusta.

Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko tarkasti Northern Wind 2019 -harjoitukseen osallistuvan suomalaisen harjoitusjoukon Pohjois-Ruotsissa 18.—20.3.2019. Norrbottenissa järjestettävä harjoitus on tähän asti suurin Suomen ja Ruotsin kahdenvälinen harjoitus.

Maavoimista harjoitukseen osallistuu täysvahva taisteluosasto eli yhteensä noin 1 500 henkilöä, joista iso osa on Maavoimien valmiusyksiköiden sotilaita. Kenraaliluutnantti Hulkko oli harjoitusta tarkastaessaan erityisen kiinnostunut näkemään, miten etelän ja pohjoisen Suomen valmiusyksiköiden sotilaat toimivat yhdessä Pohjois-Ruotsissa.

—Täysvahva taisteluosastomme harjoittelee toimintaa vaativissa pohjoisen olosuhteissa. Meillä ei koskaan aikaisemmin ole ollut tällaista harjoitusvastustajaa: kokonainen norjalainen prikaati vahvistettuna amerikkalaisilla ja brittiläisillä joukoilla. Erittäin vaativa vastustaja tarjoaa joukoillemme mahdollisuuden harjaantua ja verrata omaa suorituskykyä muihin maihin, kenraaliluutnantti Hulkko toteaa.

— Kun tähän harjoitukseen osallistuu usean eri maan joukkoja, molemmille puolille muodostetaan riittävän suorituskykyinen vastustaja. Tällöin myös koulutustavoitteet voidaan nostaa riittävän korkealle, mikä lienee harjoituksen merkittävin hyöty. Kotimaassa vastaavan harjoituksen järjestämiseen on äärimmäisen harvoin mahdollisuutta, hän lisää.

Northern Wind 2019 on suunnitelmallinen osa Suomen ja Ruotsin maavoimien välisen yhteistyön syventämistä. Kansainvälisen taisteluharjoituksen suunnittelu käynnistyi Suomen, Ruotsin ja Norjan maavoimien komentajien kesken noin kaksi vuotta sitten. Maavoimien esikunta on ollut mukana harjoituksen koulutustavoitteiden suunnittelussa ja myös asettanut omia kansallisia tavoitteita mm. koulutukseen, varusteiden kehittämiseen ja taistelutaktiikkaan liittyen.

— Tässä nyt olemme, ja harjoitus toteutuu juuri sillä tavoin, kuin kaksi vuotta sitten suunnittelimme, Hulkko toteaa tyytyväisenä.

Kansainväliset harjoitukset tarjoavat Maavoimille mahdollisuuden testata osaamista ja varustusta.

— Testaamme koko ajan niin yksittäisen sotilaan kuin suuren joukonkin varustusta eli sitä, miten ne toimivat vaativissa olosuhteissa. Vedämme tämän jälkeen johtopäätöksiä tuleviin hankkeisiin ja hankintoihin. Testaamme myös, miten taktiikkaamme toimii, kun tiestöä on vähän ja lunta paljon — erityisesti eri lailla varustettujen joukkojen taktiikkaa, kenraaliluutnantti Hulkko kuvailee.

Harjoituksessa suomalaisten asevelvollisten ei tarvitse hävetä omaa osaamistaan toimittaessa suorituskykyistä vastustajaa vastaan.

— Päinvastoin, suomalainen asevelvollinen on erityisesti näissä meidän olosuhteissa, joiksi katson myös nämä Pohjois-Ruotsin olosuhteet, täysin vertailukelpoinen verrattuna muiden maiden sotilaisiin, hän tiivistää.

Suomen (vas. kenraaliluutnantti Petri Hulkko), Ruotsin (kenraalimajuri Karl Engelbrektson) ja Norjan (kenraalimajuri Odin Johannessen) maavoimien komentajat tapasivat Northern Wind 2019 -harjoituksessa. Kuva: Ruotsin puolustusvoimat/Viktoria Szakacs.

´