Hyppää sisältöön

Maavoimien pyöräpanssariajoneuvohanke tuotekehitysvaiheeseen

Maavoimat
Julkaisuajankohta 15.10.2020 14.48
Tiedote
Patrian 6 x 6 -ajoneuvo.
Kuva: Patria.

Maavoimien liikkuvuutta parantava pyöräpanssariajoneuvon kehittämishanke on edennyt tuotekehitysvaiheeseen. Uuden ajoneuvon tuotekehitystyötä tehdään yhdessä Latvian ja Patrian kanssa.

Suomi, Latvia ja Patria Land Oy ovat sopineet yhteisen panssaroidun ajoneuvojärjestelmän tuotekehityksestä. Tarkoituksena on kehittää Patrian 6 x 6 -alustan pohjalle yhteisten vaatimusten mukainen pyöräpanssariajoneuvojärjestelmä sekä siihen perustuvat miehistönkuljetuspanssariajoneuvo ja komentopaikka-ajoneuvo. 

Tuotekehityssopimuksen perusteella maat voivat tilata jatkossa ajoneuvosta myös muita ajoneuvoversioita varusteluineen ja niiden tuotekehitystä. Tuotekehitys voi sisältää myös yhteisten ylläpito-, logistiikka- tai koulutusratkaisujen kehittämiseen tähtääviä kokonaisuuksia.  

Hankkeella rakennetaan ja turvataan Maavoimien suorituskykyisimpien, koko maan alueella operointiin kykenevien operatiivisten joukkojen pyöräliikkuvuutta pitkälle 2040-luvulle asti. 

- Tämä on merkittävä päänavaus jalkaväen ja koko Maavoimien liikkuvuuden kehittämiselle ja joukkojemme uuden suorituskyvyn luomiselle. Yhteisen tutkimus- ja tuotekehitysprojektin myötä on mahdollista löytää ratkaisuja myös yhteistoimintakyvyn parantamiseen, säästää elinkaarikustannuksissa ja parantaa huoltovarmuutta, toteaa jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi Maavoimien esikunnasta.

Suomi johtaa yhdessä tehtävää tuotekehitystyötä, jolla tähdätään ajoneuvojen sarjahankinnan mahdollistamiseen. Mahdollisista sarjahankinnoista päätetään myöhemmin erikseen. Myös muiden maiden mukaantulo hankkeeseen on edelleen mahdollista.

Tuotekehityssopimuksen arvonlisäverollinen kokonaisarvo on noin 7,3 miljoonaa euroa. Kustannukset jaetaan maiden kesken. Puolustusvoimat tekee kehittämistyötä pitkäjänteisesti ja suunnitelmallisesti puolustusbudjetin ja sen mukaisen Puolustusvoimien kehittämisohjelman mukaisesti. 


Puolustusministeriö tiedotti tuotekehityssopimuksesta 15.10.2020.


Aikaisemmat tiedotteemme löydät tästä.

´