Hyppää sisältöön

Maavoimille ensimmäiset uudet panssaroidut 6x6-miehistönkuljetusajoneuvot

Maavoimat
Julkaisuajankohta 28.1.2022 8.39
Tiedote
Kuvassa Patrian 6x6 miehistönkuljetusajoneuvo talvisessa maisemassa

Maavoimat saa ensimmäiset uudet panssaroidut 6x6-miehistönkuljetusajoneuvot, jotka on kehitetty Suomen johtamassa yhteishankkeessa. Esisarjan ajoneuvoja testataan mahdollista sarjahankintaa varten.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos on tehnyt hankintasopimukset Patria 6x6 panssaroitujen miehistönkuljetusvaunujen esisarjan hankinnasta.  Esisarjaan kuuluu kolme panssaroitua miehistönkuljetusajoneuvoa varusteluineen sekä ajoneuvojen käyttö- ja huoltokoulutusta. Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on noin 3,9 miljoonaa euroa. Ajoneuvot toimitetaan Maavoimille kesäkuussa.

Nyt hankittavia ajoneuvoja testataan Maavoimissa vuoden 2022 aikana. Testien perusteella määritetään ajoneuvojen lopullinen varustelu mahdollista sarjahankintaa varten. Sarjahankinta on tavoitteena toteuttaa vuodesta 2023 alkaen. Hankinnasta päätetään erikseen.

Maavoimien panssariajoneuvohanke alkoi vuonna 2019 Suomen johtamana monikansallisena yhteistyönä Latvian, Viron ja Patrian kanssa (ns. CAVS-hanke, Common Armoured Vehicle System). 

Hankkeella kehitetään maavoimien joukkojen pyöräliikkuvuutta aina 2060-luvulle asti. Patrian 6x6 -alustan pohjalle on yhteistyössä Patrian ja Latvian kanssa kehitetty yhteisten vaatimusten mukaista pyöräpanssariajoneuvojärjestelmää ja siihen perustuvia miehistönkuljetuspanssariajoneuvoa ja komentopaikka-ajoneuvoa. 

- Hanke on edennyt hyvin, ja kansainvälinen yhteistyö hankkeessa on ollut todella sujuvaa. Miehistön kuljetukseen soveltuva ajoneuvoversio on nyt valmistunut, ja on hienoa saada ensimmäiset ajoneuvot meille testikäyttöön. Uusi ajoneuvo parantaa merkittävästi joukkojen liikkuvuutta, ja lisäksi miehistön ergonomia on otettu huomioon erinomaisesti, toteaa everstiluutnantti Riku Rantakari Maavoimien esikunnasta. 

Hanke eteni tutkimus- ja tuotekehitysvaiheeseen syksyllä 2020. Suomen puolustusministeriön ja Patrian välinen aiepöytäkirja 160 uuden miehistönkuljetuspanssariajoneuvon tilaamisesta Suomelle allekirjoitettiin viime syksynä. Myös Ruotsi on ilmoittanut halustaan liittyä mukaan hankkeeseen.

Maavoimat tiedottaa hankkeen etenemisestä.

Edellinen tiedotteemme löytyy tästä.

Kuva: Patria

´