Hyppää sisältöön

Maavoimille lisää K9-panssarihaupitseja

Maavoimat
Julkaisuajankohta 18.11.2022 15.08
Tiedote

Maavoimille hankitaan lisää 155 mm:n raskaita K9-panssarihaupitseja. Hankinta parantaa Maavoimien tulivoimaa merkittävästi.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen on hyväksynyt Puolustusvoimien esityksen K9-panssarihaupitsien option lunastamisesta. Valtioneuvoston raha-asiainvaliokunta puolsi hankintaa istunnossaan 17.11.2022. Optioon sisältyy yhteensä 38 panssarihaupitsia, ja se tulee nyt kokonaan lunastetuksi.

Suomi hankki panssarihaupitseja ensimmäisen kerran vuonna 2017 valtioiden välisenä kauppana Korean tasavallan toimielimeltä KOTRA:lta.  Yhteensä 48 panssarihaupitsin kauppaan sisältyi 48 panssarihaupitsin optio, josta Maavoimille on aiemmin hankittu kymmenen haupitsia.

–Tämän lisähankinnan myötä Maavoimien tulivoima paranee merkittävästi. Järjestelmän keskeinen etu on liikkuvuuden, suojan ja tulivoiman yhdistyminen. Panssarihaupitsit ovat osoittautuneet Suomessa toimintavarmoiksi ja niistä on saatu erinomaiset kokemukset niin asevelvollisten koulutuksessa kuin ammunnoissakin, toteaa tykistön tarkastaja eversti Pertti Holma Maavoimien esikunnasta.

Varusmiehille panssarihaupitsia koulutetaan Panssariprikaatissa ja Karjalan prikaatissa. 

Hankinnan kokonaisarvo on noin 134 miljoonaa euroa, ja se rahoitetaan valtion lisätalousarviosta, joka sisälsi lisärahoitusta nopeasti käynnistettäviin puolustusmateriaalihankintoihin.

Tutustu panssarihaupitsiin tarkemmin Puolustusvoimien kalustokuvastossa

Puolustusministeriö tiedotti hankinnasta 18.11.2022: Suomi vahvistaa Maavoimien iskukykyä 38 panssarihaupitsilla - Puolustusministeriö

´