Hyppää sisältöön

Nordic Response 24 -harjoituksen päätaistelut alkavat

Maavoimat
Julkaisuajankohta 7.3.2024 10.18
Tiedote
panssarivaunu lumisessa maastossa

Naton Steadfast Defender 24 -harjoitussarjaan kuuluvan sotaharjoituksen Suomen puolella toteutettava osa päätaisteluista käydään Hetan ja Kivilompolon välisellä tiealueella 7.3. – 9.3. Taistelut vaikuttavat liikkumiseen alueella.

Taisteluharjoituksen tapahtumat alkavat tilanteesta, jossa liittokunnan pohjoiselle alueelle on hyökätty. Tämän seurauksena puolustusliiton perustamissopimuksen viides artikla aktivoidaan velvoittamaan liittouman jäseniä puolustamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta maata. Liittolaismaat ja kumppanimaa Ruotsi ovat siirtäneet joukkojaan alueelle ja harjoitustilanteen mukaiset kiivaimmat taistelut alkavat tänään torstaina 7.3. Maavoimien joukkoja taistelee sekä Suomen, Ruotsin ja Iso-Britannian muodostamassa divisioonassa ja toisella puolella taistelevat suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset norjalaisen pataljoonan johdossa. Joukkojen toiminnalla mallinnetaan tilannetta, jossa ulkopuolinen taho hyökkää pohjoismaihin. Eri puoliin jaetut joukot pääsevät kummatkin harjoittelemaan hyödyllisiä taitoja, mm. hyökkäävä puoli harjoittelee alueiden takaisin valtaamista siinä missä vastustajana toimiva puoli harjoittelee viivyttämistä. Käytännössä taisteluharjoitusvaiheen alkaminen näkyy Suomen ja Norjan rajamaastossa mm. harjoitusammusten ääninä, sekä kaluston liikkeenä.

Harjoituksella mallinnetaan aitoa tilannetta

Harjoituksen taisteluissa pyritään luomaan mahdollisimman todenmukainen tilanne, joissa edetään joukkojen oikeiden taisteluliikkeiden mukaan heidän johtajiensa suunnittelemalla tavalla. Tästä johtuen tieliikenne alueella suljetaan ajoittain joukkojen operatiivisen toiminnan ja taktisten taisteluliikkeiden mahdollistamiseksi.

Päätaistelut vaikuttavat liikenteeseen merkittävästi Hetan ja Kivilompolon välisellä tiellä 93, ja jatkuvat siitä Norjan puolelle aina teiden E45 ja tien 92 risteysalueelle asti. Tien suunnassa liikkuu yhteensä noin 4000 suomalaista, ruotsalaista ja norjalaista sotilasta sekä satoja ajoneuvoja.

Taistelut tulevat aiheuttamaan lyhyitä liikenteen katkaisemisia tiealueella taisteluiden alkuvaiheessa 7.-8.3. Hetan ja Palojärven välillä, ja 9.-10.3. Palojärven ja raja-alueen välillä. Tiellä liikkuminen taisteluiden aikana tullaan mahdollistamaan saatettuna tai ohjattuna mikäli tiesulkujen alueelle syntyy ruuhkaa. Leppäjärveltä pohjoiseen on myös laskettu nopeusrajoitusta. 

´