Hyppää sisältöön

Northern Forest 21 -harjoitus kehittää Maavoimien tulenkäyttöä ja suorituskykyä Pohjois-Suomessa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 10.5.2021 15.48
Tiedote
kuva jossa raskas raketinheitin ampuu Rovajärvellä

Northern Forest 21 -harjoitus järjestetään 17.5. - 3.6. Rovajärven ampuma- ja harjoitusalueella sekä Sodankylän ja Kittilän alueella. Harjoitus on osa Puolustusvoimien pääsotaharjoitusta ja Maavoimien merkittävin sotaharjoitus tänä vuonna.

Harjoitus koostuu kahdesta osasta. Ensimmäisessä vaiheessa on tykistön ja jalkaväen kovapanosammuntoja Rovajärvellä 17.–27.5. Toisessa vaiheessa on taisteluharjoitus, joka alkaa 24.5. ja päättyy 2.6.

– Harjoituksessa kehitetään Maavoimien tulenkäyttöä ja joukkojen suorituskykyä haastavissa Pohjois-Suomen olosuhteissa. Laaja harjoitus mahdollistaa suurten joukkokokonaisuuksien yhteistoiminnan harjoittelun, harjoituksen johtaja, eversti Kari Pietiläinen Maasotakoulusta kertoo.

NF21-harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 7 000 henkilöä, mukaan lukien varusmiehiä, reserviläisiä ja Puolustusvoimien palkattua henkilöstöä. Reserviläisiä harjoitusjoukossa on noin 2 000. Varusmiehistä merkittävä osa kotiutuu reserviin kesäkuussa 2021. Kotiutuville NF21-harjoitus on tärkeä osaamisen ja suorituskyvyn testaava päättöharjoitus.

FISE-yhteistyötä kehitetään

Mukana on joukkoja Kainuun prikaatista, Jääkäriprikaatista, Maasotakoulusta, Porin prikaatista, Panssariprikaatista, Puolustusvoimien logistiikkalaitoksesta, Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksesta, Puolustusvoimien Tiedustelulaitoksesta ja Rajavartiolaitoksesta. Harjoituksen järjestää ja johtaa Maasotakoulu.

Harjoitukseen osallistuu lisäksi noin 350 ruotsalaista sotilasta. Yhteisharjoittelulla ruotsalaisten joukkojen kanssa kehitetään yhteisoperointikykyä ja yhteisen tilannekuvan ylläpitoa. Ruotsalaisjoukot tulevat Norrbottenin rykmentistä sekä Tykistö- ja Viestirykmenteistä. FISE-yhteistyö ja sen kehittäminen perustuu Suomen ja Ruotsin väliseen puolustusyhteistyön sotilasstrategiseen konseptiin. 

– NF-harjoitus luo erittäin hyvät puitteet yhteistyön kehittämiselle, tavoitteena on resurssien taloudellinen käyttö molemmin puolin, harjoituksen johtaja, eversti Pietiläinen toteaa.

Harjoitusjoukot pienissä osastoissa

Harjoitus on asevelvollisten koulutuksen ja Puolustusvoimien suorituskyvyn kannalta keskeinen, sillä Puolustusvoimien suorituskyky muodostuu joukkotuotannon kautta. 

– Tänäkin vuonna suunnitellut joukot koulutetaan. Joukkojen suorituskyky ei jää vajaaksi, vaikka koronavirustilanne onkin tuonut muutoksia harjoitustoimintaan, Pietiläinen sanoo.

Northern Forest 21 -harjoitus järjestetään koronaturvallisesti tiukkoja varotoimia noudattaen. Joukot on jaettu pieniin osastoihin, jotka eivät kohtaa toisiaan. Laajalla harjoitusalueella joukkojen sijoittaminen väljästi on helppoa, sillä Rovajärven harjoitusalue on Puolustusvoimien laajin, yhteensä pinta-ala on 1 070 neliökilometriä. Ruotsalaiset osallistujat käyvät läpi koronatestauksen ja karanteeniajan ennen Suomeen saapumista.

Harjoitusta voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla:

#maavoimat
#northernforest21
#nf21
#pvpsh21

´