Hyppää sisältöön

Northern Forest 21 -harjoitus laukaistiin käyntiin

Maavoimat
Julkaisuajankohta 19.5.2021 22.16
Tiedote
Varusmies vetää laukaisunarusta, 152K89-tykki laukeaa ja ampuu, lieskat lyövät.

Maavoimien Northern Forest 21 -harjoitus laukaistiin käyntiin keskiviikkona 19. toukokuuta 2021, kun tykistöammunnat alkoivat.

Yksi ensimmäisistä ampuvista joukoista oli Kainuun prikaatin 2. tuliasemapatteri, joka aloitti tykistöammunnat Rovajärven ampuma- ja harjoitusalueella. Kyseessä oli tuliasema-aliupseerilinjan oppilaiden ensimmäiset ammunnat 152 K 89 -kanuunalla. Aikaisemmin he ovat ampuneet pienemmällä 122 H 63 -kenttähaupitsilla.

Kainuun prikaatin 2. tuliasemapatterin jaosvalvoja ylikersantti Ryhänen kertoo, että päivän tavoitteet olivat joukkojen taisteluvalmiuden kehittäminen, uuden kaluston opettaminen ja ammunta raskaalla kalustolla. Tykistön tärkein tehtävä on muiden joukkojen operatiivinen ja taktinen tukeminen. Tulenkäyttö lamauttaa ja tuhoaa vihollisen tärkeitä maaleja ja sillä tuetaan oman jalkaväen toimintaa. 

Tykistö tarjoaa paljon erilaisia tehtäviä varusmiehille. Pelkästään tulijaoksessa on useita tehtäviä niin ryhmänjohtajille kuin miehistölle. Tykkiryhmän jäsenet hoitavat tykin suuntaamisen ja käytännön ampumatoiminnan, tulenjohdon antamien tulikomentojen mukaisesti. Tykkiryhmässä on tietyt roolit, jotka ovat harjoituksen ajan samat. Ryhmästä löytyy tykinjohtaja, suuntaaja, lataaja, asettaja panostaja ja ammusmiehet. Hyvä yhteishenki on tärkeää, sillä tykkien käyttäminen vaatii joukon, eikä sooloilulle ole varaa. 

Aliupseerioppilas Pietu Lehtomäki Saarijärveltä seisoo iloisena kanuunan edessä. Hän toimii tässä harjoituksessa ammusmiehenä. Nyt vastuulla on myös ammusvartiomiehen tehtävä. 

"Aina kun kyseessä on kovapanosammunnat pitää tykillä olla ammusvartiomies, jonka tehtävänä on estää kanuunan luvaton lataaminen", hän sanoo.

Käynnissä on taistejan kolmas päivä NF21-harjoituksessa. Lehtomäki on kouluttatumassa mitta-alipuseeriksi.
"Harjoituksen aikana on myös tarkoitus valmistautua johtajakauden tehtäviin", Lehtomäki kertoo.

Johtajakauden tehtävät alkavat heinäkuussa uusien alokkaiden aloittaessa palveluksen. 

IIsalmesta kotoisin olevat oppilaskorpraali Ekholm ja aliupseerioppilas Salmela ovat päässeet tykkien makuun jo aiemmin harjoitusleirillä Vuosangan ampuma-alueella. Molempien mielestä leiri oli tähänastisen varumiespalveluksen kohokohta, mutta NF21-harjoituksesta voi muodostua vielä ikimuistoisempi kokemus. Parivaljakko odottaa innolla, mitä seuraavat kaksi viikkoa tulevat pitämään sisällään. Salmela on kouluttautumassa mitta-aliupseeriksi, Ekholm taas taisteluvälinealiupseeriksi.

Ensimmäistä kertaa 152K89-tykillä oli keskiviikkona ampumassa tammikuussa vapaaehtoisen asepalveluksen aloittanut oppilaskorpraali Marketta Ikäheimo, 23. Hän on kotoisin Pielavedeltä ja palvelee Kainuun prikaatissa 2 tuliasemapatterissa tuliasemalinjalla. Hän on aliupseerioppilas ja suorittaa parhaillaan AUK2-kurssia. Ikäheimo kotiutuu joulukuussa 2021.

Aiemmin oppilaskorpraali Marketta Ikäheimo on ampunut 122-millisellä tykillä, mutta "on tässä 152:ssa enemmän rekyyliä, ja on tämä hienon näköinen", Ikäheimo sanoo.

Marketta Ikäheimo hakeutui vapaaehtoiseen asepalvelukseen, koska halusi saada kokemuksen, jota ei siviilissä saa, eikä pääsisi tekemään tällaisia asioita siviilissä milloinkaan. "Ja tämähän kuuluu kaikille, tämä maanpuolustus. Haluan tuoda oman korteni kekoon."

Kainuun prikaati on vahvasti mukana Northern Forest 21 -harjoituksessa yhtenä suurimmista joukoista harjoituksessa.

Maasotakoulu järjestää ja johtaa NF21-harjoituksen 17.5.-3.6.2021 ja siihen osallistuu noin 7000 taistelijaa eri joukko-osastoista. Voit seurata Maavoimien tämän vuoden suurinta sotaharjoitusta sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla: #northernforest21 #nf21 #maavoimat #pvphs21 

Pääosan tästä artikkelista ja artikkelin kuvista ovat tuottaneet Maavoimien esikunnassa palvelevat viestintävarusmiehet.

Ampuma- ja harjoitusalue
´