Hyppää sisältöön

Pohjoinen 1/2022 –paikallispuolustusharjoituksessa harjoitellaan yhteiskunnan häiriötilanteisiin varautumista

Jääkäriprikaati
Julkaisuajankohta 22.2.2022 11.09
Tiedote
Kuvituskuva

Puolustusvoimien joukot ja eri viranomaiset jatkavat yhteistyön syventämistä paikallispuolustuksen tehtävissä ja yhteiskunnan häiriötilanteisiin varautumisen harjoittelua 26.2.–4.3.2022 Pohjoinen 1/2022 -paikallispuolustusharjoituksessa.

Kemijärvi–Rovaniemi–Kemi–Tornio alueella toimeenpantavan harjoituksen johtaa Jääkäriprikaatin apulaiskomentaja eversti Jukka Kotilehto.

Harjoitukseen osallistuu Puolustusvoimista noin 390 henkilöä ja 95 ajoneuvoa. Puolustusvoimien lisäksi harjoitukseen osallistuu henkilöstöä Lapin rajavartiostosta, Lapin poliisilaitoksesta, Lapin pelastuslaitoksesta, Lapin sairaanhoitopiiristä, Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiristä, Lapin aluehallintovirastosta, Länsi-Suomen merivartiostosta, Tullista, Lappia Ammattiopistosta, Tornion kaupungista, Outokumpu Oy:sta, Rovaniemen hovioikeudesta, Lapin käräjäoikeudesta, Lapin oikeusaputoimistosta ja Finnaviasta. 

Harjoitukseen linkittyy myös Jääkäriprikaatin apulaiskomentajan eversti Jukka Kotilehdon johtama ja samanaikaisesti toteutettava Suomen ja Ruotsin sotilaallisen yhteistyön (FISE) harjoitus DEPLOYEX22, johon osallistuu esikuntaupseereita Ruotsista. 

– Paikallispuolustusharjoitus Pohjoinen 1/2022 on monipuolinen ja vaativa moniviranomaisharjoitus, johon on saatu tällä kertaa sisällytettyä myös ei viranomaisorganisaatioita edustavia toimijoita. Tällä kertaa toimitaan osin uusissa toimintaympäristöissä ja erilaisten häiriötilanteiden sekä uhkien vaikutuspiirissä. Tämä haastaa harjoitukseen osallistuvat organisaatiot ehkä aiempaa enemmän ja siten parantaa eri toimijoiden välistä yhteistyövalmiutta ja varautumista erilaisiin häiriötilanteisiin Lapin ja Pohjois-Suomen alueella, toteaa harjoituksen johtaja eversti Jukka Kotilehto.

Harjoitustoimintaa on Puolustusvoimien alueiden lisäksi Torniossa Röyttän sataman alueella 1.–2.3. ja Lappia ammattiopiston alueella 2.3. sekä Kemissä 1.–3.3. lentokentän alueella. Alueilla liikkuu puolustusvoimien ja eri viranomaisten henkilöstöä ja ajoneuvoja. Harjoitusjoukot käyttävät sivullisille vaarattomia, mutta melua aiheuttavia paukkupatruunoita. Harjoitukseen käytettävät alueet eristetään muulta toiminnalta. 

Poliisi johtaa Torniossa kahta tilanneharjoitusta harjoituskokonaisuuden alaisuudessa. 
– Näissä harjoituksissa tärkein harjoiteltava tavoite on viranomaisyhteistyö. Yhteen hiileen puhaltaminen, toiminnan yhdessä johtaminen sekä viestintä korostuvat. Poliisi vastaa kyseisten harjoitteiden suunnittelusta ja turvallisuudesta, kertoo ylikonstaapeli Petteri Väänänen Lapin poliisilaitokselta. 

Harjoitusta voi seurata Maavoimien ja Jääkäriprikaatin sosiaalisen median kanavilla aihetunnisteilla #paikallisturvallisuus ja #paikallispuolustajat.

Harjoituksen aikana päivystää numero 0299 452 112 mahdollisia kansalaisten yhteydenottoja varten.

Maavoimien paikallispuolustusharjoitukset

Yhteiskunnan häiriötilanteisiin varautumista harjoitellaan Maavoimien paikallispuolustusharjoituksissa kaksi kertaa vuodessa koko maan kattavasti. 

Lisätietoa paikallispuolustusharjoituksista:
Paikallispuolustusharjoituksilla valmiutta häiriötilanteisiin - Maavoimat
Paikallispuolustusharjoitukset - Maavoimat Maavoimat

´