Hyppää sisältöön

Poikas ja tyttäres valveil’ ovat

Jääkäriprikaati
Julkaisuajankohta 27.3.2019 14.55
Uutinen
Panssarivaunu piilossa puun takana

Kaikissa Puolustusvoimien joukoissa annetaan laadukasta koulutusta, mutta valmiusyksiköihin hakeutuneet ja päässeet varusmiehet saavat tavallista monipuolisemman ja vaativamman koulutuksen. Valmiusyksiköissä sotilaat joutuvat ajoittain kauas pois omalta mukavuusalueeltaan henkisten ja fyysisten voimavarojensa rajoille. Northern Wind 2019 -harjoitukseen osallistuvat valmiusyksiköiden varusmiehet taistelevat suomalaisessa taisteluosastossa osana ruotsalaista prikaatia.

Sotilaat kävelevät taisteluvarustuksessa ja naureskelevat

Valmiusyksikön taistelijoiden osalta Northern Wind 2019 -harjoitus on mennyt erittäin hyvin. Joukon taistelukyky ja valmius ovat joukko-osastoissa annetun vaativan koulutuksen ansiosta korkeita jo palveluksen tässä vaiheessa.

Tässä harjoituksessa vastustajan ja tämän ajoneuvokaluston vahvuus on huomattavasti suurempi kuin missään aikaisemmassa harjoituksessa, jossa valmiusyksikön taistelijat ovat harjoitelleet.

– Hyvää harjoituksessa on ollut se, että vastassa on haastava ja kansainvälinen mekanisoitu prikaati. Komppaniamme vastuualueelle hyökkäävän vastustajan suuri määrä on tuonut meille realistisen kuvan siitä, millaista taistelu tositilanteessa voisi olla, kertoo vääpeli Riikka Nyström.

Harjoituksen olosuhteet ovat Sodankylässä ja Kainuun prikaatissa palveleville tuttuja, vaikka lunta täällä on huomattavasti enemmän kuin kotivaruskuntien harjoitusalueilla.

– Lisäksi harjoituksen pituus on haastanut meidät kouluttajat miettimään aiempaa pitkäjänteisemmin sitä, miten varusmiehet jaksavat taistelusta toiseen. Esimerkiksi huoltotoimenpiteet on suunniteltava hyvin tarkasti, jotta sotilaat ovat varmasti aina valmiita seuraavaan taisteluun. On ollut ilo seurata, miten sitkeitä ja motivoituneita varusmiehet ovat ja miten hyvällä asenteella jokainen joukkue lähtee aina uuteen tehtävään – oli kellonaika mikä tahansa, toteaa Nyström.

Sotilaat hiihtävät jonossa

Suomalaiset joukot on koulutettu noudattamaan erotuomarien antamia ohjeita ja taistelemaan reilusti.

– Jos meitä kohti ammutaan, emmekä pysty siihen vastaamaan tai emme ole suojassa, niin totta kai käyttäydymme niin, kuin tositilanteessa tapahtuisi. Vastustaja on ollut hyvin aktiivinen ja sinänsä reilu, mutta kun harjoitusampumatarvikkeilla harjoitellaan ja simulaattoreiden avulla pitäisi saada tulosta ja palautetta aikaiseksi, niin olisi hyvä, että vastustajakin kestäisi hankalaan tilanteeseen joutumisen. Jos vastustaja on ajanut esimerkiksi miinoitteen yli, olemme jatkaneet sillä tehtävällä, mikä meillä on ja tehneet tilanteen mukaan sen, minkä olemme voineet, toteaa Nyström.

Sotilas tela-ajoneuvon katolla

Suomalaisten joukoista Kainuun prikaatin ja Jääkäriprikaatin joukoilla on Nyströmin mukaan ylivoimaisesti paras taito ja kalusto näissä olosuhteissa toimimiseen.

– Olemme pysyneet aika hyvin piilossa vastustajan valvonnalta ja tähystäjiltä, koska meillä on kyky mennä maaston syvyyteen ja hajauttaa kalusto ja ajoneuvot ilmasuojaan, kertoo Nyström ja toteaa, että hiihtotaidossa Jääkäriprikaatin ja Kainuun prikaatin joukoilla on kotikenttäetu, koska etelästä tulleet joukot eivät ole vielä tänä talvena päässeet hiihtoa kotivaruskunnissaan harjoittelemaan.

– Oppia olemme saaneet ennakoinnin, valmistelun ja suunnittelutyön tärkeydestä komentopaikoilla ja siitä, miten suunnitelmat toteutetaan käskyjen laatimisen jälkeen niin, että voimme olla aina askeleen edellä vastustajaa. Näin pitkäkestoisessa harjoituksessa meidän pitää pysyä liikkeessä ja ennakoida huolto ja täydennykset niin, että olemme varmasti aina valmiita, kun kohtaamme vastustajan, kertoo Nyström.

Tela-ajoneuvot ajavat lumisella metsätiellä

Kehitettäviä asioitakin seuraavien harjoitusten suunnitteluun löytyy.

– Tieurat ovat täällä todella kapeita, ja ne ovat aiheuttaneet monenlaisia hankalia ja jopa vaarallisia tilanteita marssiosastojen kohdatessa. Olisi hyvä, jos seuraavien harjoitusten valmistelussa huomioitaisiin tiestön käyttö nykyistä tarkemmin ja joukoilla olisi tieto, mihin suuntaan saa ajaa ja mihin ei, pohtii Nyström.

Tela-ajoneuvo, sotilaita ja moottorikelkka lumisella metsätiellä

– Vastustaja ei ole missään vaiheessa päässyt meitä yllättämään. Olemme panneet kovasti vastaan, ja sen jälkeen käyty vielä tekemässä vähän ilkeyksiä, kehuu vääpeli Riikka Nyström joukkoaan.

– Äärimmäisen hyvää on ollut huomata se, että tämä joukko on erittäin suorituskykyinen näissäkin olosuhteissa, päättää Nyström.

´