Hyppää sisältöön

Pori 20 -harjoituksessa toimitaan tiiviisti viranomaisyhteistyössä

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 17.2.2020 16.48
Tiedote
Kuvassa kaksi poliisia selkä vasten kameraa sekä taisteluvarustuksessa oleva reserviläinen kasvot kohti kameraa. Taustalla puolustusvoimien ajoneuvo.

Porin prikaatin järjestämä Pori 20 -paikallispuolustusharjoitus näkyy Satakunnan alueella 2.–6.3.2020. Harjoituksen teemoina ovat moniviranomaisyhteistyö ja kansainvälisen avun vastaanotto.

Pori 20 -paikallispuolustusharjoitus tulee näkymään harjoitusjoukkojen liikkeenä ja läsnäolona pääasiassa Satakunnassa Porin ja Kankaanpään alueella. Harjoitukseen osallistuu kokonaisuudessaan noin 500 varusmiestä, reserviläistä ja Puolustusvoimien palkattua henkilökuntaa sekä runsaasti eri viranomaisten ja yhteistyökumppanien henkilöstöä.  Harjoituksen johtajana toimii Porin prikaatin apulaiskomentaja eversti Riku Suikkanen.

Harjoitustoimintaa Porin alueella on muun muassa keskustan tuntumassa, Mäntyluodossa, Pihlavassa, Ulasoorissa, Ruosniemessä sekä Ulvilassa.

Harjoitukseen osallistuu joukkoja Uudenmaan prikaatista ja Rannikkolaivastosta. Mukana on muun muassa sotilaspoliiseiksi koulutettuja varusmiehiä, joille harjoitus on joukkokoulutuskauden päättöharjoitus eli niin kutsuttu loppusota.

Varusmiehistä ja palkatusta henkilökunnasta koostuva, noin sadan hengen sotilaspoliisikomppania valmistautuu Pori 20 -harjoitukseen harjoittelemalla viranomaisten tukemista sekä vaarallisen henkilön etsintää ja kiinniottoa jo varsinaista paikallispuolustusharjoitusta edeltävällä viikolla. Harjoitusjoukot toimivat Porin prikaatin omilla harjoitusalueilla, Köyliössä vanhan kunnantalon alueella sekä Huittisten keskustassa 25.–27.2. Toiminta painottuu keskiviikko- ja torstaiaamupäivään, mutta alueella voi liikkua joukkoja ympärivuorokautisesti. Joukot liikkuvat pääsääntöisesti puolustusvoimien henkilöautoilla, mutta harjoittelussa on mukana myös panssaroituja miehistönkuljetusajoneuvoja. Harjoitustoiminnasta ei aiheudu ulkopuolisille vaaraan, mutta meluhaittoihin ja hetkellisiin liikennekatkoksiin on hyvä varautua.

Viikonloppuna 28.2.–1.3.2020 toteutetaan harjoituksen kovapanosampumavaihe Porin prikaatin ampuma-alueilla Niinisalossa. Paikallispuolustusvaihe käynnistyy maanantaina 2.3. ja Pori 20 -harjoitus päättyy perjantaina 6.3.

Paikallispuolustustoimintojen lisäksi Pori 20 -harjoituksessa kehitetään kansainvälisen avun antamiseen liittyviä tehtäviä yhteistoiminnassa muiden viranomaisten kanssa. Harjoituksessa keskitytään mm. yhteisen tilannekuvan muodostamiseen ja jakamiseen sekä viranomaisviestintään, mikä tarkoittaa osallistuville joukoille ympärivuorikautista toimintaa. Porissa harjoitus näyttäytyy viranomaiskaluston ja -henkilöstön normaalia runsaampana läsnäolona. Puolustusvoimien lisäksi harjoitukseen osallistuu Lounais-Suomen Poliisi, Länsi-Suomen Merivartiosto, Porin Satama, Satasairaala, Suomen Punainen Risti sekä Porin kaupunki ja sen omistamia liikelaitoksia sekä alueen yrityksiä.

Harjoituksen aikana pyritään välttämään ulkopuolisille aiheutuvaa häiriötä ja haittaa, mutta osassa toimintaa käytetään melua aiheuttavia harjoitusampumatarvikkeita. Harjoitusjoukkojen toimintaan liittyvää meluhaittaa saattaa esiintyä keskustaajamien ulkopuolisilla alueilla. Lisäksi Porin-Ulvilan alueilla on syytä varautua harjoituksesta johtuviin hetkellisiä liikennekatkoksiin.

Harjoitusta voi seurata Maavoimien ja Porin prikaatin sosiaalisen median kanavissa asiatunnisteilla: #pori20, #paikallispuolustus ja #porpr.

Pori 20 on yksi Maavoimien kuudesta eri puolella Suomea järjestettävistä paikallispuolustusharjoituksista. Muita harjoituksia ovat Savo-Karjala 20, Lappi 20, Etelä-Karjala 20, Keski-Suomi 20 ja Kehä 20. Lue lisää paikallispuolustusharjoituksista ja seuraa harjoituksia!

´