Hyppää sisältöön

Porin prikaati harjoittelee paikallispuolustusta Vaasassa

Porin prikaati
Julkaisuajankohta 22.2.2022 12.23
Tiedote
Varusmiehiä yhteistoiminnassa poliisin kanssa

Porin prikaatin johtama Vaasa 22 -paikallispuolustusharjoitus kokoaa yhteen 7.–11.3.2022 Puolustusvoimien henkilöstön, varusmiesten ja reserviläisten lisäksi Pohjanmaan alueen viranomaisia, Vaasan kaupungin työntekijöitä sekä alueen yrityksiä ja toimijoita.

Viikon kestävään harjoitukseen Vaasan seudulle osallistuu kaiken kaikkiaan liki 900 henkilöä. Harjoitukseen osallistuu sotilaita Porin prikaatin lisäksi Uudenmaan prikaatista, Rannikkolaivastosta, Ilmasotakoululta, 2. Logistiikkarykmentistä ja Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksesta. Suurin osallistujamäärästä koostuu varusmiehistä, joita harjoitukseen osallistuu yhteensä 430. Pohjanmaan alueen reserviläisiä osallistuu reilu 300 ja Puolustusvoimien kantahenkilökuntaan kuuluvia 130. Osa harjoitusjoukoista siirtyy Vaasan alueelle jo harjoitusta edeltävän viikonlopun 5.–6.3. kuluessa.

– Paikallispuolustusharjoitus on hyvä tilaisuus harjoitella Puolustusvoimien ja viranomaisten yhteistoimintaa paikallisten toimijoiden kanssa. Yhteinen harjoittelu tuo toimintakykyä normaali- ja poikkeusolojen häiriötilanteisiin ja luo uskottavaa puolustuskykyä, kertoo harjoituksen johtaja, Porin prikaatin apulaiskomentaja eversti Riku Suikkanen.

Harjoituksen aikana näkyy ajoneuvoja sekä aseistettuja sotilaita eri puolilla kaupunkia ja sen läheisyydessä. Ulkopuolisille aiheutuvaa häiriötä ja haittaa pyritään välttämään, mutta harjoitus voi aiheuttaa hetkellisiä liikennekatkoksia. Harjoitusampumatarvikkeita käytettäessä meluvaara-alue eristetään. Lisäksi harjoitukseen liittyy myös Ilmavoimien harjoituslentotoimintaa Hawk-hävittäjillä, joista saattaa aiheutua lentomelua.

Yhteistoimintaa turvallisesti

Paikallispuolustuksen lisäksi harjoituksen keskeisiin pääteemoihin lukeutuu moniviranomaisyhteistyö. Harjoitukseen osallistuu muun muassa Rajavartiolaitos, Tulli, Pohjanmaan poliisilaitos, Pohjanmaan pelastuslaitos, Länsi- ja Sisä-Suomen Aluehallintovirasto, Vaasan Satama sekä Vaasan kaupunki ja sen omistamia tai sen alueella toimivia liikelaitoksia.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Porin prikaati harjoittelee paikallispuolustusta Vaasan seudulla. Edellisen kerran paikallispuolustusharjoitus järjestettiin Vaasassa neljä vuotta sitten.

– Yhteistoiminnan harjoitteluun Vaasaan on helppo tulla. Maanpuolustustahto on täällä hyvä. Eri osapuolet ovat olleet aktiivisesti mukana jo harjoituksen suunnittelussa, harjoituksen johtaja eversti Suikkanen lisää.

Edelleen vallitseva koronaviruspandemia on huomioitu harjoitusta suunniteltaessa. Koronavarautumisen toimenpiteillä mahdollistamme harjoitukseen osallistuvien varusmiesten, reserviläisten ja henkilöstön terveydestä huolehtimisen. 

Paikallisturvallisuutta ympäri Suomen

Vaasa 22 -harjoitus on yksi kuudesta Maavoimien johtamasta paikallispuolustusharjoituskokonaisuudesta.

Harjoitusta voi seurata Maavoimien ja Porin prikaatin sosiaalisen median kanavissa asiatunnisteilla: #vaasa22, #vasa22, #paikallispuolustus ja #porpr.

www.facebook.com/maavoimat
www.twitter.com/maavoimat @maavoimat
www.instagram.com @Maavoimat
www.facebook.com/PorinPR
www.twitter.com/porinpr @PorinPR

´