Hyppää sisältöön

Puolustusvoimat juhlistaa itsenäisyyspäivää valtakunnallisella paraatilla Haminassa

MaasotakouluMaavoimat
Julkaisuajankohta 9.11.2022 9.07
Tiedote
Varusmiehiä marssimassa

Puolustusvoimat juhlistaa Suomen 105. itsenäisyyspäivää 6. joulukuuta valtakunnallisella paraatilla Haminassa. Paraatin teemana on Turvallisuus tehdään yhdessä. Paraatikatselmus järjestetään Haminan urheilukentällä ja ohimarssi Kadettikoulunkadulla. Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten kalustoon voi tutustua Suomen lipun aukiolla. Tapahtumiin on vapaa pääsy.

Paraatiin osallistuu joukkoja Maavoimista, Merivoimista, Ilmavoimista ja Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä Rajavartiolaitoksesta ja veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä yhteensä noin 1200 henkilöä. Tapahtumassa on mukana lisäksi Poliisin, Pelastuslaitoksen ja Tullin kalustoa.

Paraatikatselmus alkaa kello 12 Haminan urheilukentällä, jonne paraatijoukot aloittavat ryhmittymisen kello 11.30 alkaen. Katselmuspaikalle kannattaa tulla jo ennen joukkojen ryhmittymistä seuraamaan kello 11.20 alkaen Utin jääkärirykmentin NH90-kuljetushelikopterin lentoa.

Kello 13.15 alkavaan ohimarssiin osallistuu jalan noin 900 henkilöä ja moottoroidussa osastossa noin 50 Puolustusvoimien, Poliisin ja Tullin ajoneuvoa. Ohimarssin lopuksi marssivat Rakuunakillan perinneratsukot. Ohimarssin ylilennoissa nähdään Maavoimien NH90-kuljetushelikoptereita ja Hughes MD500-kevythelikoptereita sekä Ilmavoimien F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita. Ylilennoista aiheutuu melua Haminan alueella.

Ohimarssin vastaanottopaikka on Kadettikoulunkadulla Reserviupseerikoulun päärakennuksen kohdalla. Jalan marssivien joukkojen lähtökynnys on Kadettikoulunkadun ja Erottajankadun risteyksessä, ja moottoroitujen osien Annankadun ja Koulukadun risteyksen tasalla. Ohimarssi etenee Kadettikoulunkadulta Maariankadulle.

Paraatikatselmuksen suorittaa ja ohimarssin ottaa vastaan Puolustusvoimien sotatalouspäällikkö, kenraaliluutnantti Timo Kakkola. Ohimarssissa hänen seuranaan on Haminan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Titta Erkkilä. Paraatin kunniavieraina ovat sotiemme veteraanit ja lotat. Paraatijoukkoja komentaa Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Tero Ylitalo. Kenttähartauden pitää katselmuksessa Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen kenttärovasti Kari Mannermaa. Paraatin järjestelyistä vastaa Maasotakoulu ja musiikista Rakuunasoittokunta. Yleisölle paraatin juontaa toimittaja, kapteeni (res), Riku Rantala.

Suomen lipun aukiolla on itsenäisyyspäivänä Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten yhteinen toimintakenttä, jossa voi tutustua kalustoon ja toimintaan.

Paraatipäivän ohjelma

Kello  
8.00 Lipunnosto Reserviupseerikoulun päärakennuksella
9.00 Seppeleenlaskutilaisuus Johanneksen kirkon puistossa
9–16  Puolustusvoimien ja muiden viranomaisten toimintakenttä Suomen lipun aukiolla
10.00 Juhlajumalanpalvelus Marian kirkossa

11.20

NH90-kuljetushelikopterin lento Haminan urheilukentän päällä
11.30 alkaen Paraatijoukkojen ryhmittyminen katselmukseen Haminan urheilukentälle
12.00 Paraatikatselmus Haminan urheilukentällä
13.15 Ohimarssi Kadettikoulunkadulla

Paraati vaikuttaa Haminan liikenteeseen

Paraati vaikuttaa liikennejärjestelyihin Haminan alueella. Paraativalmistelut näkyvät 4. joulukuuta alkaen. Joukot harjoittelevat maanantaina 5.12. urheilukentän, Rantakadun, Vepanpolun sekä Viipurinkadun alueilla. Paraativalmistelut ja kaluston siirrot aiheuttavat hetkellisiä katkoksia tiestön käyttöön 5.12. ja 6.12.

Yleisöä pyydetään saapumaan itsenäisyyspäivänä tapahtumapaikoille hyvissä ajoin jalan.

Liikennejärjestelyistä tiedotetaan tarkemmin viikosta 47 alkaen.

Seuraa paraatia

Tapahtumaan on vapaa pääsy, ja toivotamme yleisön lämpimästi tervetulleeksi seuraamaan päivän tapahtumia. Yleisöä pyydetään noudattamaan alueellisen terveysviranomaisen yleisötapahtumaa koskevia ohjeita.

Paraatialue on lentokieltoaluetta, ja dronejen lennättäminen on ehdottomasti kielletty tapahtuman turvallisuuden vuoksi, poikkeuksena ainoastaan viranomaistoiminta.

Paraatia voi seurata myös verkossa Puolustusvoimien kanavilla:

puolustusvoimat.fi/itsenaisyyspaiva
Facebook
Twitter
Instagram

#puolustusvoimat #itsenäisyyspäivä #paraati

Tervetuloa!
 

´