Hyppää sisältöön

Taistelu Naarmankairan herruudesta

Jääkäriprikaati
Julkaisuajankohta 25.5.2024 18.50
Uutinen
Olosuhdekoulutusta yhdysvaltalaisjoukoille CET/FIT vaiheessa.

Prikaatitasoinen, monikansallinen taisteluosasto (Task Force, TF) Arctic Storm on valmistautunut tulevaan hyökkäystehtäväänsä Sodankylän ympäristössä yhteistoiminta- ja yhteisharjoitteluvaiheessa (Combat Enhancement Training/Force Integration Training (CET/FIT)).

Prikaatin taisteluosastoa johtaa suomalainen komentaja ja esikunta ja sen taisteluvoiman muodostavat suomalaiset, yhdysvaltalaiset ja norjalaiset joukot.
TF Arctic Storm komentaja ja 2-30 Pataljoonan komentaja pohtivat tulevaa operaatiota maastolaatikon äärellä.

Käytössä on monipuolinen aseistus kauaskantoisista tykistöjärjestelmistä taistelupanssarivaunuihin, PST- ja IT- ohjuksiin, sekä erilaisiin jalkaväen aseisiin. Joukolla on käytössään myös monipuolinen sensorilaitteisto ja ilmatiedustelukyky.

Suomalaisittain uutta on mittava ilmakuljetuskyky, jota tullaan hyödyntämään heti taistelun alkuvaiheessa.

TF Arctic Stormin ROC DRILL (Rehearsal of Concept), eli päätetyn toiminta-ajatuksen harjoittelu on keino varmistaa, että erityisesti eri tason johtajat ovat ymmärtäneet oman roolinsa kokonaisoperaatiossa.

Porsangerin pataljoonan komentaja esittelee oman joukkonsa toimintaa osana operaatiota.

TF Arctic Storm muodostaa Northern Forest 24 -harjoituksen punaisen puolen ja tulee tekemään kaikkensa, jotta savun hälvettyä Naarmankaira on sen hallussa. Kuten komentaja asian ilmaisi, tulemme olemaan suoraviivaisia, nopeita ja häijyjä.

Jääkäriprikaatin apulaiskomentaja
Eversti Ari Mure

Kaira on vanha lappilainen murresana, joka tarkoittaa kahden vesistön välistä erämaa-aluetta. Naarmankaira kattaa käytännössä koko nykyisen Rovajärven harjoitusalueen, vaikka karttasana onkin painettu harhaanjohtavasti Yli- Naarmaselän päälle ja moni pitää kyseistä mäkeä Naarmankairana.

´