Hyppää sisältöön

Uudet ohjukset täydentävät Maavoimien panssarintorjuntakykyä

Maavoimat
Julkaisuajankohta 9.12.2022 13.40
Tiedote
Spike SR
Spike SR

Spike SR ja Spike LR2 -panssarintorjuntaohjusten hankinta tuo merkittävän lisän Maavoimien panssarintorjuntakykyyn.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen on hyväksynyt Puolustusvoimien esityksen Spike SR- ja LR2 -panssarintorjuntaohjusten hankinnasta. Valtioneuvoston raha-asianvaliokunta puolsi hankintaa istunnossaan 1.12.2022. 

Spike SR -panssarintorjuntaohjus on kehitetty ensisijaisesti raskaita panssarivaunuja vastaan, minkä lisäksi se soveltuu rynnäkkövaunujen ja kevyiden ajoneuvojen sekä asepesäkkeiden tuhoamiseen. Spike LR2 -ohjus mahdollistaa panssarinvaunujen tuhoamisen myös näköyhteyden ulkopuolelta. Molemmat ohjukset on varustettu kaksoisontelopanoksella, mikä mahdollistaa läpäisyn myös panssarivaunun reaktiivipanssaroinnin jälkeen.

- Uusinta teknologiaa edustava moderni ohjuskalusto muodostaa yhdessä nykyisten asejärjestelmiemme kanssa kattavan panssarintorjuntakokonaisuuden. Uudet panssarintorjuntaohjukset vahvistavat merkittävästi panssarintorjuntakykyämme, sanoo jalkaväen tarkastaja, eversti Juhana Skyttä Maavoimien esikunnasta.

Spike-ohjusten valmistaja on Rafael Advanced Defense Systems Ltd. Ohjukset hankitaan NATOn hankintaorganisaation NSPA:n (NATO Support and Procurement Agency) kautta. Panssarintorjuntaohjusten lisäksi hankinta sisältää koulutus-, kanto- ja ampumalaitteita.

Hankinnan kokonaisarvo on noin 213 miljoonaa euroa. Hankinta rahoitetaan valtion lisätalousarviosta, joka sisälsi lisärahoitusta nopeasti käynnistettäviin puolustusmateriaalihankintoihin. 

Lisätietoa Puolustusvoimilla jo käytössä olevista panssarintorjuntaohjusjärjestelmistä Puolustusvoimien kalustokuvastossa:

•    NLAW
•    PSTOHJ 2000 M 
•    Kertasinko 66 KES 88 ORAK
•    Kertasinko 66 KES 12 PST  
•    Raskas kertasinko 112 RSKE APILAS OKR 

Lisätietoa SPIKE SR- ja LR2 -ohjuksista:

Spike SR on tarkoitettu ensisijaisesti raskaita panssarivaunuja vastaan, mutta se soveltuu myös rynnäkkövaunujen ja kevyiden ajoneuvojen sekä asepesäkkeiden tuhoamiseen. Spike SR on taistelijan kertakäyttöinen panssarintorjunta-ase, joka toimii ammu ja unohda -käyttöperiaatteella. Ohjuksessa on oma EO/IR-hakupää, joka maalin lukituksen ja laukaisun jälkeen ohjautuu itsenäisesti kohteeseen sen liiketilasta tai muutoksista riippumatta.  Ohjuksen taistelukärki on varustettu kaksoisontelopanoksella, mikä mahdollistaa läpäisyn myös panssarivaunun reaktiivipanssaroinnin jälkeen. 

Tekniset tiedot:
Pituus: 98 cm
Paino: 9,6 kg
Ampumaetäisyys: 50-2000 m

Spike LR2 on PSTOHJ 2000M -järjestelmän uusimman sukupolven ohjus, joka mahdollistaa panssarinvaunujen tuhoamisen myös näköyhteyden ulkopuolelta. Ohjuksen lentorata on ampujan valittavissa ja voi olla jopa 70 astetta mikä mahdollistaa vaikuttamisen taistelupanssarivaunun heikommin suojattuun kattoon. Ohjus on varustettu herätesytyttimellä ja kaksoisontelopanoksella, mikä mahdollistaa läpäisyn myös panssarivaunun reaktiivipanssaroinnin jälkeen. 

Tekniset tiedot: 
Pituus: 114 cm 
Paino (kokonaisjärjestelmä): noin 27 kg 
Ampumaetäisyys: 5500 m

Spike LR2

Kuvat: Rafael

´