Hyppää sisältöön

Uusi reserviupseerikurssi alkaa lauantaina

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 5.5.2023 8.57
Uutinen
upseerioppilaita varuskunnan pihaan järjestyneenä
Kuvassa aiemman kurssin (RUK261) oppilaita.

Maavoimien reserviupseerikurssi 262 alkaa Reserviupseerikoulussa Haminassa lauantaina 6. toukokuuta 2023. Kurssilla koulutetaan joukkueenjohtajia koko Puolustusvoimille sekä Rajavartiolaitokselle.

Reserviupseerikurssin kokonaispituus on 14 viikkoa ja sen aloitusvahvuus on noin 600 upseerioppilasta Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen eri joukko-osastoista. Kurssia johtaa everstiluutnantti Teemu Hassi.

Kurssin tavoitteena on sodanaikaisen taistelunjohtajan osaamisen kouluttaminen. Reserviupseerin pääkoulutuspaikka on maasto-olosuhteet ja vaativat harjoitukset. 14 viikon aikana upseerioppilas oppii koulutushaaransa mukaisen joukkueen tai vastaavan suuruisen osaston toiminnan perusteet ja johtamisen taistelussa sekä oppii kouluttamaan johtamaansa joukkoa. Kurssin aika oppilas myös oppii reserviupseerilta vaadittavat yleiset perustiedot.

– Koulutamme Reserviupseerikurssilla johtajia haastavimpiin taistelukentän olosuhteisiin eli joukkueisiin, jaoksiin ja erikoistehtäviin. Tulevien reservin johtajien tulee kyetä johtamaan joukkoaan omalla esimerkillään. Tämä edellyttää sotilaan perustaitojen hallintaa sekä hyvää fyysistä ja henkistä toimintakykyä, sillä johtaminen rakentuu näiden perusasioiden varaan. Myös oikea asenne ja usko omiin kykyihin ratkaisevat paljon, kertoo Hassi.

Naton jäsenyys ei suoraan vaikuta Reserviupseerikurssin toteutukseen, mutta lisääntynyt kansainvälisyys näkyy harjoituksissa.

– Reserviupseerikurssin yhteistoimintaharjoitukseen osallistuu jälleen ruotsalainen joukko ja ampuma- ja taisteluharjoitukseen on myös suunniteltu kansainvälistä elementtiä. Tämä yhdessä tekeminen ja yhteistoiminta valmistaa tulevia johtajia kansainväliseen harjoitustoimintaan joukko-osastoissa ja aikanaan reservissä, Hassi jatkaa.

Haminaan eri puolilta Suomea saapuvat kurssilaiset nimitetään upseerioppilaiksi erillisessä tilaisuudessa sunnuntai-iltana kello 19 RUK:n päärakennuksen kentällä. Nimittämisen suorittaa Reserviupseerikoulun johtaja eversti Mikael Salo.  

Kurssin aloitusviikonloppuna tulevien reservinupseerien ohjelmassa on myös esimerkiksi tulotilaisuus sekä erilaisia ryhmäytymistehtäviä. 

– Heti ensimmäisistä päivistä alkaen upseerioppilaat pääsevät luomaan kuuluisaa RUK-henkeä, joka tulee kulkemaan jokaisen kurssin suorittaneen mukana läpi elämän, Salo lisää. 


Reserviupseerikurssilla koulutusta annetaan viidessä perusyksikössä: Kärkikomppaniassa, Tiedustelukomppaniassa, Tulipatterissa, Pioneerikomppaniassa sekä Esikunta- ja viestikomppaniassa. Lisää reserviupseerikurssin yksiköiden koulutuksesta voit lukea täältä: Reserviupseerikoulutus Maasotakoulussa - Maasotakoulu - Maavoimat.

Reserviupseerikoulutuksen läpivienti on monipuolinen ja haastava kattaus niin teoriaa kuin käytäntöä. Koulutuksessa näkyvät vahvasti digitalisaatio, simulaattoriavusteisuus, verkkokoulutus, tulevaisuuden johtajan osaamisvaatimukset ja kehittyvä toimintakyky.

´