Hyppää sisältöön

Uusia oppeja ja onnistumisen iloa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 11.5.2016 18.47
Tiedote
Amos panssarivaunu

Maavoimien mekanisoidun harjoituksen (Arrow 16) taisteluvaihe päättyi viime perjantaina tyytyväisiin mutta edelleen odottaviin tunnelmiin. Pöly ei Pohjankankaan harjoitusalueella pääse vielä laskeutumaan, sillä viikon kestävä ampumaharjoitusvaihe haastaa joukkoja uusilla tilanteilla ja tehtävillä.

Harjoitusjoukot ovat ensimmäisen viikon ajan harjoitelleet toimintaa mekanisoidun taisteluosaston osana. Erityisesti on keskitytty kohtaamistaisteluun, jossa joukkojen taistelutekniikkaa, johtamis- sekä yhteistoimintakykyä on haastettu. Vauhti harjoituksessa on ollut kiivas ja tehtävän annon jälkeinen think on the go -toimintatapa tullut tutuksi.

Harjoituksen taisteluissa ja palautteenannossa on tehokkaasti käytetty hyödyksi myös KASI-järjestelmän simulaattoreita, joiden avulla taistelutilanteiden analysointi on tarkempaa. Rakentavaa palautetta on annettu johtajista miehistöön ja joukkojen osaaminen on karttunut harjoituksen edetessä.

Kun taistelut ensimmäisen viikon lopuksi taukosivat, joukot siirtyivät pikkuhiljaa leirialueelle huoltamaan niin kalustoa kuin itseään. Tässä vaiheessa leirisotilaskoti ja sauna olivat jokaisen toivelistan kärjessä!

Erilainen harjoitusympäristö haastaa vaunumiehistöjä

Sotilaskodin läheisellä leiripaikalla huolletaan Karjalan prikaatin kalustoon kuuluvia AMOS -vaunuja. Kranaatinheitinpanssariajoneuvon kouluttajana toimiva ylikersantti Sami Rautiainen on varsin tyytyväinen taisteluharjoituksen kokonaisuuteen. Hänen mukaansa haasteita on ollut sopivasti. Rautiainen selvittää, että Karjalan prikaatin omat harjoitusmaastot ovat selkeästi erilaisia kuin Pohjankankaan laajat hiekkakentät ja harvahko puusto, mikä on tuonut vaihtelevuutta joukoille.

AMOS -vaunun luota löytyy alikersantti Smeds, joka on tehtävältään vaununjohtaja. Smeds on tyytyväinen mies.

- Todella hienoa on ollut. Vihdoinkin saa harjoitella omaa sodan ajan tehtävää, mihin on koulutuksen saanut. Alkuun Pohjankankaan maasto tuntui vaikealta mutta nyt pidän siitä paljon!

Smeds toteaa, että harjoituksen alussa vaunumiehistön yhteistoiminnassa oli hänen omasta mielestään parantamisen varaa. Harjoituksen edetessä ja saatua palautetta hyödyntäen on kuitenkin opittu toimimaan kiitettävästi yhdessä. Nyt yhteispeli sujuu jo mallikkaasti.

Alikersantti Smeds

Harjoituksen tempo on kova

Suomalaisten varusmiesten ja reserviläisten ohella mukana on harjoitellut yhdysvaltalainen moottoroitu jalkaväkikomppania. Yhdysvaltalaiselle harjoitusjoukolle tämä on paitsi ensimmäinen vierailu Suomessa, myös kokonaisuudessaan uusi harjoitustyyppi. Harvat ovat päässeet aikaisemmin harjoittelemaan mekanisoitujen joukkojen kanssa.

Ylikersantti Robison on palvellut 2. ratsuväkirykmentin 2. pataljoonassa vasta muutaman kuukauden. Tämä on Hawajilta Yhdysvaltain Euroopan joukkoihin siirtyneelle Robisonille ensikosketus panssarivaunuihin ja uutta on tullut eteen päivittäin.

- Suomalaisten harjoitusjoukkojen nopeus on todella vaikuttava, samoin suoritustaso, johon nämä varusmiehet yltävät! Tähänastinen harjoittelu on tehnyt minuun suuren vaikutuksen.

-Nopeat ja vaihtelevat tilanteet tuovat toki haastetta, toteaa Robison. - Mutta emme tulleet tänne lepäämään! Hieno harjoitus kokonaisuudessaan.

Ylikersantti Robison

Yhdysvaltalaiset ovat ammattisotilaita, joten sieltä tuleva kehu ja kiitos lämmittää varmasti suomalaisen varusmiesjoukon mieliä. Robison kiittelee myös huollon tukea, joka tuottaa esimerkiksi yhdysvaltalaisen joukon muonituksen päivittäin. Suurin yllätys on kuitenkin ollut sää.

- Paras harjoitussää ikinä! nauraa Robison - Odotimme kylmää ja pimeää mutta sää on ollut aivan upea koko ajan.

Taisteluvaiheen loputtua ovat rutiinit niin amerikkalaisten kuin suomalaisten leireissä varsin yhtenevät - nyt huolletaan ja valmistaudutaan ampumavaiheen alkuun. Robisonin joukon ryhmitys on sopivasti leirisaunan lähettyvillä, joten Robisonilta vielä uupuva saunakokemuskin lienee vain ajan kysymys!

Myös suomalaisten leirissä valmistaudutaan iltaan. AMOS -komppanian kouluttaja on kehottanut varusmiehiä rohkeasti tekemään tuttavuutta naapurileirin yhdysvaltalaisten kanssa. Alikersantti Smedsin mukaan Stryker -vaunuun tutustuminen onkin illan ohjelmassa, kunhan oma kalusto on huollettu ja ampumavaiheen valmistelut tehty.

Harjoituksen toisen vaiheen käynnistyessä tunnelmat ovat korkealla. Harjoitusjoukoissa vallalla oleva mieliala vahvistaa sen, että joukon hyvä yhteishenki, haastavat tehtävät ja oikea koulutus nostavat motivaation huippuunsa - itsensä ylittäminen ja onnistumisen kokemukset ovat jokaiselle varusmiehelle harjoituksen parasta antia.

´