Hyppää sisältöön

Uusimaa 17:ssä harjoitellaan valmiutta ja yhteisoperaatiota

Maavoimat
Julkaisuajankohta 29.11.2017 22.30
Uutinen
Sotilas, taustalla laiva

Puolustusvoimien pääsotaharjoitus Uusimaa 17:ssä testataan pääkaupunkiseudun maa-, meri- ja ilmapuolustuksen sotilaallista kykyä ja valmiutta nopeasti etenevissä tilanteissa. Harjoitus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä muiden viranomaisten kanssa, aivan kuten tositilanteessakin toimittaisiin.

Uusimaa 17 -harjoitukseen osallistuu Puolustusvoimien lisäksi Rajavartiolaitos, Poliisi, Tulli, Säteilyturvakeskus, Liikenteen turvallisuusvirasto, Vuosaaren satama ja Helsingin pelastuslaitos. Harjoituksen alkutilanteessa elettiin hybridivaikuttamisen vaihetta. Satamaympäristössä viranomaiset harjoittelivat monimaalitilannetta yhteistoiminnassa muun muassa Vuosaaren satamassa.

– Vastaavanlaisia harjoituksia on pidetty muissakin vastaavanlaisissa kohteissa, esimerkiksi lentokentillä, kauppakeskuksissa, metrossa sekä matkustaja- ja tavaraliikenteen laivoissa, kertoo harjoituksen johtaja, kenraalimajuri Petri Hulkko.

Puolustusvoimat vastaa jatkuvassa valmiudessa Suomen merialueen ja ilmatilan alueellisen koskemattomuuden valvonnasta ja turvaamisesta. Muita viranomaisia tuetaan tarvittaessa asiantuntija-avulla, henkilöstöllä tai kalustolla. Vaativiin tai vaaralliseksi luokiteltuihin virka-aputehtäviin käytetään vain erikoiskoulutettua palkattua henkilöstöä.

 

Uusimaa 17 Valmiutta ja yhteisoperaatioita, katso video!

Sotilaallisen maanpuolustuksen tehtävissä voidaan käyttää myös varusmiehistä muodostettuja valmiusyksiköitä. Valmiusyksiköillä vahvistetaan Maavoimien valmiutta nopeasti kehittyvien tilanteiden varalle. Vuositasolla noin 5–10 prosenttia varusmiehistä määrätään valmiusyksikkökoulutukseen. Uusimaa 17 on Maavoimien ensimmäisten valmiusyksiköiden loppusota.

Kolme sotilasta taisteluvarustuksessa

Uusimaa 17 -harjoituksessa valmiusyksiköt ovat harjoitelleet muun muassa miinalautan miinanlastauksen ja voimalaitoksen suojaamista. Kaartin jääkärirykmentin valmiusyksikössä palvelevat Sanni, Juuso ja Kale ovat positiivisesti vaikuttuneita valmiusyksikkökoulutuksesta.

– Koulutuksessa olen oppinut paljon tekemisen kautta. Uusimaa 17:ssä on tullut paljon sellaista toimintaa, jota ei ole etukäteen harjoiteltu. Tämä kehittää ongelmanratkaisukykyäni, Kale (oik.) toteaa. – Odotan loppuharjoitukselta, että pääsisin tekemään yhteistyötä muiden joukkojen kanssa, hän lisää.

Helikopteri rakennuksen katon yllä. Katolla on sotilaita.

Poliisi ja Puolustusvoimien ammattisotilaat harjoittelevat yhteistoimintaa säännöllisesti. Vaativissa virka-aputehtävissä, kuten vaarallisten henkilöiden kiinniottamisessa, räjähteiden raivaamisessa tai aseellista voimankäyttöä edellyttävissä tehtävissä ei käytetä lainkaan varusmiehiä.

Maa- ja meripuolustukselle Uusimaa 17 tarjoaa laajuudessaan erinomaisen mahdollisuuden harjoitella laajan mittakaavan yhteistoimintaa. Maavoimat harjoittelee joukkojen perustamista, keskittämistä ja toimintavalmiutta, ilmapuolustuksen järjestelyjä sekä kohteiden suojausta. Merivoimien harjoitusteemoja ovat alueellisen koskemattomuuden valvonta ja turvaaminen, meriliikenteen suojaus ja merellisten hyökkäysten torjunta. Merioperaatiossa harjoitellaan Merivoimien kaikilla suorituskyvyillä.

Kolme sotilasta

Meriliikenteen suojaus ja merellisten hyökkäysten torjunta ovat Merivoimien ydintehtäviä.

Ilmapuolustuksen harjoiteltavia osa-alueita ovat esimerkiksi yhteinen tulenkäyttö sekä Ilmavoimien tuki Maa- ja Merivoimien taistelulle. Laajamittaista ilmatoimintaa rajoittaa Helsinki-Vantaan lentokentän vilkas ilmaliikenne. Maihinnousun torjuntaa harjoitellaan Hangon alueella. Yhteistoiminta vaatii säännöllistä harjoittelua.

– Yhdessä olemme enemmän kuin Maa-, Meri- ja Ilmavoimien, Logistiikkalaitoksen ja yhteisten suorituskykyjen summa, harjoituksen johtaja summaa harjoituskokonaisuuden.

Hävittäjä taivaalla

Ilmavoimat on lentänyt Uusimaa 17 -harjoituksessa muun muassa alueellista koskemattomuutta loukanneen koneen tunnistuslennon.

´