Hyppää sisältöön

Valmiusyksikkö Pohjoinen 18 -harjoituksessa: osaamista, nopeutta, voimaa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 5.6.2018 11.58
Tiedote
Valmiusyksiköissä varusmiehet saavat oppia oman aselajin lisäksi myös muista aselajeista. Omaksumiskykyä vaaditaan.

Kainuun prikaatin ja Jääkäriprikaatin terävimpänä kärkenä Pohjoinen 18 -harjoituksessa ovat valmiusyksiköiden joukot. Ne muodostetaan ammattisotilaista ja varusmiehistä.

Valmiusyksikössä varusmiesten on mahdollisuus saada yhtä Maavoimien monipuolisinta koulutusta ja syventää osaamistaan useiden eri aselajien välillä.

Aselajien ja koulutushaarojen kirjo on suuri jalkaväestä pioneerien ja tykistön kautta viesti- ja huoltotehtäviin. Joukkoon kuuluu myös tarkka-ampujia, tiedustelijoita, taistelulähettäjä ja monia muita oman alansa erikoismiehiä.

- Valmiusyksikköjen erityispiirre on koulutuksen ja toiminnan monipuolisuus ja se, että myös miehistötason tehtävät ovat 347 vuorokauden mittaisia. Pääsääntöisesti muissa kuin valmiusyksiköissä miehistötehtävät kestävät esimerkiksi jääkäreillä tai pioneereilla 165 vuorokautta, Kainuun jääkäripataljoonan komentaja everstiluutnantti Tomi Pekurinen kertoo.

Valmiusyksikkö tarjoaa uutta ja monipuolista koulutusta varusmiehille.

Ensimmäiset valmiusyksikön varusmiehet kotiutuivat joulukuussa 2017. Valmiusyksikköön hakeudutaan innokkaasti ja hakijoiden joukosta parhaiten koulutukseen soveltuvimmat valitaan. Heiltä vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa, henkistä paineensietokykyä ja omaksumiskykyä. Opittavaa ja omaksuttavaa nimittäin riittää oman aselajin lisäksi muistakin aselajeista.

- Hoksottimet pitää olla kohdallaan, koska edellytämme toiminnan nopeutta ja eri aselajien taisteluvälineiden käytön osaamista. Ja totta kai oma motivaatio on aivan keskeinen oppimisen ja toiminnan mahdollistaja, Pekurinen toteaa.

- Valmiusyksikkömme ovat jatkuvasti toimintavalmiina. Varusmiehet käyvät toki lomilla, mutta palveluksessa yksikköä leimaa jatkuva henkinen ja fyysinen vireys, Jääkäriprikaatin koulutuspäällikkö everstiluutnantti Ari Mure sanoo.

Valmiusyksikön varusmiehiltä vaaditaan nopeutta ja hyviä hoksottimia.

Valmiusyksikkö tarjoaa varusmiehille uutta ja monipuolista koulutusta. Koulutuksen ensimmäisen 5,5 kuukauden jakson jälkeen taitoja ja tietoja kehitetään ja syvennetään.

Jos varusmies suorittaa asepalveluksensa valmiusyksikössä, on siitä hyötyä Maavoimien kriisinhallintatehtäviin hakiessa. Valmiusyksikön varusmiehet voivat osallistua taistelu- ja viranomaisharjoituksiin niin Suomessa kuin ulkomaillakin.
 

- Valmiusyksikköpalvelus antaa eväitä työ- ja opiskeluelämään, henkisen paineensietokyvyn hallintaan, fyysisen kyvyn ylläpitoon ja yhteisössä toimimiseen, Pekurinen pohtii.

Yksikössä kohtaa fyysisiä haasteita ja kunto kasvaa.
 

- Saa elämäntaitoja, henkistä pääomaa ja lujuutta. Pidämme valmiusyksikön varusmiehiä fyysisesti lujilla ihan tietoisesti, Mure kertoo.

Valmiusyksikön varusmies ja Leopard-panssarivaunu Pohjoinen 18 -harjoituksessa.

Pohjoinen 18 -harjoituksessa valmiusyksiköt ovat osallistuneet muiden joukkojen ohessa taisteluharjoitukseen ja suorittaneet omat taisteluammuntansa eri aselajien yhteistoimintaharjoituksena.

- Pohjoinen 18 -harjoitus on ollut todella hyvä. Iso mekanisoitu vastustaja antoi erittäin hyvän harjoittelukentän meidän yksiköille. Valmiusyksikkömme oli taisteluharjoituksessa sinisen puolella ja vastustaja oli riittävän suuri. Tehtävä ei ollut helppo, mutta valmiusyksikkö pystyi toimimaan hyvin. Veikkaisin, ettei se ollut aivan helppo pala vastustajalle. Yksikössämme vallitsee erittäin hyvä henki, josta suuri kiitos kuuluu asialleen omistautuneelle päällikölle ja henkilökunnalle, koulutuspäällikkö everstiluutnantti Mure sanoo.

Maavoimien melkein kaikissa joukko-osastoissa on oma valmiusyksikkönsä. Valmiusyksiköissä palvelee varusmiehiä ja työskentelee palkattua sotilashenkilöstöä. Kalustoon ja varustukseen panostetaan. Koulutus toteutetaan uusimmalla ja moderneimmalla tavalla. Yksikköön voi hakea alokaskyselylomakkeessa tai peruskoulutuskauden aikana.

Katso video: Pohjoinen 18 -Valmiusyksikön näytön paikka

Pohjoinen 18 -harjoitus Rovajärvellä oli valmiusyksikön varusmiehille näytön paikka.

 

´