Hyppää sisältöön

Vuoden tärkein kansainvälinen erikoisjoukko- ja helikopteriharjoitus alkaa Lapissa

Utin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 15.2.2017 11.48
Tiedote

Utin jääkärirykmentin vuoden tärkein talviolosuhdeharjoitus Northern Griffin 2017 järjestetään Lapissa 20. helmikuuta – 17. maaliskuuta.

Harjoituksen tavoitteena on kehittää erikoisjoukkojen ja helikopterimiehistöjen toimintaa ja yhteistoimintakykyä Lapin vaativissa talviolosuhteissa. Harjoitukseen osallistuu kansainvälisiä yhteistoimintakumppaneita Ruotsista, Virosta, Puolasta ja Yhdysvalloista.

Harjoitusjoukkojen vahvuus on yhteensä noin 520 henkilöä, joista Puolustusvoimien ja rajavartiolaitoksen henkilökuntaa ja varusmiehiä on noin 320 henkilöä. Kansainvälisten osastojen yhteisvahvuus on noin 200 henkilöä.

Erikoisjoukot harjoittelevat muun muassa yhteistoimintaa tiedustelu- ja taistelutehtävissä sekä toimintakyvyn ylläpitoa pitkillä siirtymisillä Lapin tunturiolosuhteissa. Helikopterimiehistöt harjoittelevat talvi- ja tunturilentämisen erityispiirteitä erikoisoperaatioihin ja pimeälentoihin liittyen.

Suomalaiseen helikopteriosastoon kuuluu seitsemän NH90-kuljetushelikopteria ja viisi MD500-kevythelikopteria. Ruotsi osallistuu harjoitukseen kolmella AW-109- ja kolmella UH-60M -helikopterilla. Yhdysvallat tuo harjoitukseen kaksi MH-47G -helikopteria ja kaksi C-130 -kuljetuslentokonetta. Henkilöstöä ja kalustoa saapuu Suomeen muun muassa kolmella yhdysvaltalaisella C-17 -rahtikoneella.

Lentotoimintaa on kaikkina vuorokauden aikoina koko Lapin alueella 6. - 16.3. Helikopterit tekevät lentojen aikana maastolaskuja ja ne saattavat käyttää toiminnassaan myös valonheittimiä ja omasuojaheitteitä, jotka näkyvät kirkkaina valoilmiöinä.

Puolustusministeriö on hyväksynyt vuosittain järjestettävän Northern Griffin 2017 -harjoituksen osaksi Maavoimien vuoden 2017 kansainvälistä harjoitustoimintaa.

Seuraa harjoitusta verkossa:

maavoimat.fi/utin-jaakarirykmentti
facebook.com/maavoimat
twitter @maavoimat
#UTJR  #maavoimat  #NG17  #NorthernGriffin2017

´