Hyppää sisältöön

Kansainvälinen Freezing Winds 22 -merisotaharjoitus Suomenlahdella ja rannikolla

Merivoimat
Julkaisuajankohta 15.11.2022 10.17
Tiedote
Ohjusvene Hanko ajossa merellä.
Ohjusvene Hanko ajossa Kustaanmiekan maisemissa.

Merivoimien johtama syksyn pääsotaharjoitus Freezing Winds 22 järjestetään 22.11.-2.12. Kansainväliseen merisotaharjoitukseen osallistuu joukkoja kaikista Puolustusvoimien puolustushaaroista sekä runsaasti kansainvälisiä kumppaneita.

Harjoituksessa on mukana yhteensä 23 taistelualusta, huolto- ja tukialuksia sekä kuljetusveneitä sekä rannikko- ja maajoukkoja. Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 5000 henkilöä. 

Suomenlahden ja Saaristomeren alueella toteutettavan harjoituksen tavoitteena on harjoitella kansainvälisiä yhteisoperaatioita Suomen rannikon ja Itämeren olosuhteissa sekä harjoituttaa Merivoimia kansainvälisen avun antamiseen ja vastaanottamiseen.

- Jokavuotinen harjoituksemme tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden harjoitella vaativia taistelutehtäviä Itämeren marraskuisissa tuuli- ja valaistusolosuhteissa. Kansainvälisten kumppanien mukanaolo on erittäin tervetullut lisä Merivoimille. Yhteinen harjoittelumme lisää koko Itämeren alueen vakautta ja turvallisuutta, arvioi Merivoimien esikuntapäällikkö, lippueamiraali Jukka Anteroinen.

Harjoituksessa on suomalaisten alusten ja joukkojen lisäksi mukana Naton pysyvä alusosasto SNMG1 (yhteensä kolme alusta Alankomaista, Tanskasta ja Norjasta) sekä miinantorjuntaosasto SNMCMG1 (yhteensä kolme alusta Saksasta ja Alankomaista).

Tämän lisäksi mukana on Yhdysvaltain merijalkaväen osasto (2nd Marine Logistics Detachment), Arleigh Burke-luokan hävittäjä Yhdysvalloista, miinantorjunta-alus FGS Dillingen Saksasta ja fregatti Chevalier Paul sekä miinantorjunta-alus Croix Du Sud Ranskasta.

Ruotsista harjoitukseen osallistuvat Visby-luokan korvetit HMS Härnösand, ja HMS Helsingborg sekä Göteborg-luokan HMS Gävle.

Harjoituksen lentotoiminta on aktiivista Etelä-Suomen ja Pohjoisen Itämeren alueella koko harjoituksen ajan. Ilmavoimat toteuttaa lentotoimintaa mm.  Hornet- ja Hawk -kalustolla. Tämän lisäksi lentotoimintaa toteutetaan mm. Maavoimien NH90-helikoptereilla ja Rajavartiolaitoksen Dornier-valvontalentokoneella. Harjoituksessa on lisäksi mukana yhdysvaltalainen merivalvontakone P8 Poseidon.

Kansainvälisiä aluksia Turussa

Harjoitukseen osallistuvia laivoja kiinnittyy Turkuun harjoituksen alkaessa. Naton miinantorjuntaosasto SNMCMG1, saksalainen miinantorjunta-alus Dillingen ja ranskalainen miinantorjuntaalus Croix Du Sud kiinnittyvät Turun satamaan 19.-23.11. Alukset eivät ole auki yleisölle.

Harjoitus aiheuttaa lisääntynyttä sotilasajoneuvojen liikennettä erityisesti Länsi-Uudenmaan alueella. 

´