Hyppää sisältöön

Haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen on aikaistunut – hae 15.1. mennessä!

Maavoimat
Julkaisuajankohta 8.12.2022 12.48
Tiedote
naissotilas metsässä

Vuosittainen haku naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen on aikaistunut. Muutos johtuu kesäkuussa voimaan tulleesta uudesta naisten vapaaehtoisen asepalveluksen laista, jonka seurauksena palvelukseen haetaan jo 15. tammikuuta mennessä.

Kiinnostus naisten vapaaehtoista asepalvelusta kohtaan on ollut viime vuosina kasvussa, ja palvelukseen hakeutuu vuosittain yli tuhat naista. Ikäluokkien pienentyessä vapaaehtoisten naisten rooli palveluksen suorittajina kasvaa entistä merkittävämmäksi puolustuskyvyn kannalta. 

Maanpuolustustahto innostaa hakemaan

Palveluksen suorittamisen syinä mainitaan yhä useammin arvomaailma sekä halu osallistua maanpuolustukseen. 

– Maanpuolustustahto ja halu tehdä oma osansa yhteiskunnan turvaamiseksi ovat yleisiä syitä hakeutua palvelukseen. Palveluksessa kiinnostavat myös opiskelua tai työelämää hyödyttävät tiedot ja taidot sekä mahdollisuus johtajakoulutukseen, majuri Salla Riikonen Maavoimien esikunnasta kertoo.

Naiset voivat suorittaa palveluksen kaikissa Puolustusvoimien joukko-osastoissa ja tehtävissä. Palvelukseen hakeutuvilla naisilla on lähtökohtaisesti korkea motivaatio palveluksen suorittamisen suhteen.

– Naiset tulevat palvelukseen motivoituneina ja pärjäävät tehtävissään erinomaisesti, Riikonen lisää.

Arvokkaiden kokemusten ja taitojen kerryttämisen lisäksi suoritettu palvelus mahdollistaa hakeutumisen sotilasuralle ja kriisinhallintatehtäviin. Palveluksessa hankittuja taitoja ylläpidetään kertausharjoituksissa sekä esimerkiksi vapaaehtoisessa maanpuolustustoiminnassa.

Hakemus tulee jättää 15. tammikuuta mennessä

Kesäkuussa 2022 tuli voimaan uusi, naisten vapaaehtoista asepalvelusta koskeva laki, joka vaikuttaa hakuaikatauluun. Kun aiemmin haku päättyi maaliskuun alkupuolella, tulee palvelukseen jatkossa hakea jo 15. tammikuuta mennessä. Muutos mahdollistaa naisten valintatilaisuuden järjestämisen kutsuntojen kanssa samanaikaisesti. Myös valintoihin liittyvät terveystarkastukset saadaan näin samaan rytmiin miesten kanssa. Yhteisiä kutsuntatilaisuuksia pilotoidaan vuoden 2024 aikana.

Hakuajan muutoksen lisäksi laki on vaikuttanut varusmiespalveluksen keskeyttämisaikaan, joka lyheni 45 päivästä 30 päivään. Palveltuaan 30 päivää naiset kuuluvat miesten tavoin reserviin ja ovat asevelvollisuuslain alaisia aina sen vuoden loppuun saakka, jolloin he täyttävät 60 vuotta.

Naiset voivat hakeutua palvelukseen Puolustusvoimien sähköisessä asiointipalvelussa

Näin haet palvelukseen: 

1. Täytä ja tulosta ennakkokysely terveydentilan tutkimista varten.

Kirjaudu Puolustusvoimien asiointipalveluun ja täytä kysely "Ennakkokysely terveydentilan tutkimista varten". Tulosta täyttämäsi kysely ja varaa aika lääkärintarkastukseen palveluskelpoisuuden arviointia varten.

2. Käy lääkärintarkastuksessa

Ota tulostamasi ennakkokysely terveydentilasta mukaan lääkärintarkastukseen. Lääkärintarkastuksessa saat lääkärinlausunnon, jonka tarvitset hakemuksen liitteeksi. Lääkärintarkastuksen kuluihin voit hakea korvausta Puolustusvoimilta. Muista pyytää kuitti tai tosite terveysasemaltasi! Tarkastuksessa voi käydä esimerkiksi oman oppilaitoksen terveydenhuollossa, omalla terveysasemalla tai yksityisellä vastaanotolla.

3. Täytä ja lähetä hakemus naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen

Kun olet saanut lääkärinlausunnon, kirjaudu Puolustusvoimien asiointipalveluun ja täytä hakemus naisten vapaaehtoiseen asepalvelukseen. Liitä hakemukselle saamasi lääkärinlausunto ja tositteet kulukorvausta varten. Joissain tapauksissa lääkärinlausunto voidaan toimittaa myös tarkastuksen tehneen lääkärin toimesta aluetoimistoon.

4. Lähetä hakemus 15.1. mennessä

Erikoisjoukkoihin haetaan erillisellä hakemuksella. Katso hakuohjeet tästä

Lisätietoja vapaaehtoisesta asepalveluksesta: Naisten vapaaehtoinen asepalvelus - Puolustusvoimat - Intti edessä - Intti.fi

´