Hyppää sisältöön

Hammer 22 testasi mekanisoitujen joukkojen suorituskykyä  

Panssariprikaati
Julkaisuajankohta 11.11.2022 9.05
Tiedote
kuvakollaasi, oikealla suomalainen ja yhdysvaltalainen panssarivaunu, vasemmalla kranaatinheitin ryhmä ampuu kovalla panoksella.

Maavoimien mekanisoitu harjoitus Hammer 22 päättyy perjantaina 11.11.2022. Lokakuun 31. päivänä alkaneen kaksiviikkoisen harjoituksen aikana reserviläiset ovat päässeet kehittämään taitojaan osana mekanisoitua taisteluosastoa. Yhdysvaltain maavoimien ratsuväen, 6-9 Cavalryn noin 200-henkinen harjoitusjoukko toi harjoitukseen kansainvälisen elementin. Harjoituksen kokonaisvahvuus oli yhteensä noin 4100 henkilöä, joista reserviläisiä oli yli puolet.  

Harjoituksen tavoitteena oli kehittää mekanisoitujen joukkojen toimintaa kansainvälisten kumppaneiden kanssa, harjaantua kansainvälisen avun vastaanottamisessa ja isäntämaatuen antamisessa sekä kehittää Puolustusvoimien yhteistä tulenkäyttöä. Hammer 22:ssa mekanisoidut joukot harjoittelivat hyökkäys- ja viivytystaistelua yhdysvaltalaisjoukkojen kanssa tavoitteenaan kehittää joukkojen nopeaa toimeenpanokykyä ja aselajien yhteistoimintaa. Harjoitus tuki monipuolisesti Maavoimien suorituskykyjen kehittämistä sekä asevelvollisten, erityisesti poikkeusolojen tehtäviään harjoittelevien reserviläisten, osaamista yksilö- ja joukkotasolla.

Kaksiviikkoinen harjoitus jakautui kahteen taisteluvaiheeseen sekä niiden välissä olleeseen ampumavaiheeseen. Harjoituksen ensimmäisellä viikolla harjoituksen 1. taisteluvaiheessa Panssariprikaatin harjoitusjoukoista muodostettu "sininen" mekanisoitu taisteluosasto taisteli Karjalan prikaatin ja 6-9 Cavalryn "keltaista" taisteluosastoa vastaan. Harjoituksen puolivälissä viikonloppuna oli vuorossa Panssariprikaatin Jääkäritykistörykmentin ammuntoja. Jälkimmäisellä viikolla harjoituksen 2. taisteluvaiheessa Panssariprikaati, Porin prikaati ja 6-9 Cavalry taistelivat "sinisenä" osastona Karjalan prikaatin "keltaista" vastaan.

Harjoituksen johtivat Panssariprikaatin komentaja, eversti Rainer Kuosmanen (31.10. - 6.11.) ja Panssariprikaatin esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Hannu Koivisto (6. - 11.11.). Panssariprikaatin johto on Hammer 22 -harjoitukseen tyytyväinen.

- Panssariprikaatille nämä keväisin ja syksyisin järjestettävät mekanisoidut harjoitukset ovat vuoden päätapahtumia, ja Karjalan prikaatille Hammer 22 on vuoden pääharjoitus. Perinteisesti viikon mittainen syksyn mekanisoitu harjoitus voitiin tänä vuonna venyttää lisätalousarvioesityksessä saadun lisärahoituksen ansiosta kaksiviikkoiseksi. Näinkin suuren harjoituksen valmistelu on ollut sujuvaa, kun yhteistyö Panssariprikaatin, Karjalan prikaatin, Porin prikaatin, Maavoimien esikunnan ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen kanssa on ollut mutkatonta niin harjoituksen valmistelussa kuin sen toimeenpanossa. Harjoituksen lentotoiminnasta saamme kiittää Ilmavoimia ja Utin jääkärirykmenttiä: lentotoiminta osana mekanisoidun joukon tulenkäyttöä sekä taistelukentän uhkaa toi harjoitteluun merkittävän lisänsä, kertoo everstiluutnantti Hannu Koivisto.

- Harjoittelu taisteluosastona antaa paljon niin johtajille kuin miehistöllekin. Taisteluun vaikuttavat aselajitoiminnot sekä suunnittelun ja toteutuksen aikajänne opitaan vain harjoittelemalla riittävällä kokonaisuudella, evl Koivisto jatkaa.

- Reserviläisten asenne harjoituksessa on ollut mahtava. Harjoitus sujui turvallisesti, ja sää- ja keliolosuhteista huolimatta tunnelma pysyi korkealla koko harjoituksen ajan. Harjoitusjoukot ovat päässeet hiomaan taitojaan osana mekanisoidun taisteluosaston taistelua. Olemme reserviläisistä todella ylpeitä; ilme kentällä on ollut koko harjoituksen ajan hyvä ja reserviläiset vaikuttavat olevan tyytyväisiä harjoitukseen. Harjoitus on ollut rankka, mutta sitä reserviläiset tältä odottivatkin. Merkittävä määrä reserviläisiä saatiin kertauskoulutettua ja siten myös lisättyä joukkojemme valmiutta, Koivisto toteaa.  

- Saimme harjoituksessa lisää kokemusta kansainvälisen joukon kanssa toimimisesta. Yhdysvaltojen maavoimien 6-9 Cavalryn joukot toimivat harjoituksen ensimmäisellä viikolla osana Karjalan prikaatin taisteluosastoa ja toisella viikolla osana Panssariprikaatin ja Porin prikaatin taisteluosastoa. Harjoittelu kansainvälisten kumppaneidemme kanssa oli jälleen välitöntä, ja joukkojen kesken yhteistyö oli sujuvaa. Vain yhdessä harjoittelemalla luomme kyvyn toimia tarvittaessa yhdessä, Koivisto summaa.

Harjoitusjoukot palaavat Niinisalosta Parolannummen, Säkylän ja Vekarajärven varuskuntaan perjantain 11.11.2022 aikana.

Harjoitusjoukot kulkevat pääasiassa seuraavia reittejä: 

Niinisalo - Jämijärvi - ST 261 - Ikaalinen - Tampere E 12 (VT 3) - VT 12 - Kouvola - VT 15 - Vekaranjärvi 

Niinisalo - Jämijärvi ST 261 - Ikaalinen - Tampere E 12 (VT 3) - E 12 (VT 3) - Parolannummi 

Niinisalo - VT 23 - Kankaanpää - ST 44 - Kiikoinen - ST 44 - Kiikka - VT 12 - Huittinen - KT 41 - Huovinrinne

Marssiosastojen ajonopeudet ovat 50 - 80 km/h. Tielläliikkujien on syytä varautua tavanomaista hitaampaan matkantekoon joukkojen marssireiteillä.

Verkkosivut: https://maavoimat.fi/hammer-22 
Facebook: Maavoimat - Armén - The Finnish ArmyPanssariprikaati - Armoured Brigade
Twitter: @maavoimat@PanssariPR
Instagram: @maavoimat

´