Hyppää sisältöön

Maavoimien CV9030-vaunut päivitetään

Maavoimat
Julkaisuajankohta 23.6.2021 13.30
Tiedote
CV9030 metsätiellä

Puolustusministeri Antti Kaikkonen on 22.6.2021 valtuuttanut Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen hankkimaan Maavoimien CV9030-rynnäkköpanssarivaunukalustolle elinjaksopäivityksen. Hankinnalla turvataan rynnäkköpanssarivaunujen käytettävyyttä ja elinjakso 2030-luvulle saakka.

Vuosina 2002-2007 Ruotsista hankitun kaluston päivitystyössä parannetaan vaunun yleistä käytettävyyttä ja ylläpidettävyyttä, kehitetään palvelusturvallisuutta sekä päivitetään järjestelmän tekniikkaa ja ohjelmistoja. 

Päivitystyön hankintaa on valmisteltu vaunut valmistaneen BAE Systems Hägglunds Ab:n kanssa, joka käyttää päivitystyössä kotimaista alihankkijaa. Alihankintayhteistyön tavoitteena on luoda osaamista Puolustusvoimien strategiselle kumppanille Millog Oy:lle huoltovarmuuden turvaamiseksi. Kotimaisen työn osuuden työllistämisvaikutukseksi arvioidaan noin 23 henkilötyövuotta. Päivitystyön suunnittelu- ja kehitystyö sekä prototyypit on suunniteltu tehtävän Ruotsissa ja esisarja ja sarjatyö Suomessa.

- Kyseessä on kansallisesti niin sanottu JET-hanke (järjestelmän elinjakson turvaaminen) ja kansainvälisesti paremmin tunnettu MLE-hanke (Mid-Life Extension), jolla ylläpidetään CV9030-kalusto maavoimien päärynnäkkövaunukalustona, kertoo jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi. 
- Nyt tehtävällä päivityksellä turvaamme vaunujen suorituskyvyn 2030-luvulle asti ja samalla mahdollistamme vaunujen laajemman suorituskyvyn noston ja päivittämisen (MLU, Mid-Life Upgrade) vaunujen myöhemmän elinjakson aikana. On tärkeää, että kunnossapitokykyä ja poikkeusolojen osaamista on ja siirtyy alihankintayhteistyön kautta sekä vahvistetaan entisestään. Myös valmiuden kannalta on merkittävää, että vaunut pysyvät uudistustyön ajan Suomessa.

Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo optioineen on noin 33 miljoonaa euroa ja se rahoitetaan tähän tarkoitukseen suunnitelluilla ja budjetoiduilla Puolustusvoimien materiaalihankintoihin tarkoitetuilla varoilla. Päivitystyö valmistuu vuoden 2026 aikana.

Lisätietoa rynnäkköpanssarivaunu CV9030:sta löytyy Puolustusvoimien kalustokuvastosta: Rynnäkköpanssarivaunu CV9030 (puolustusvoimat.fi)