Hyppää sisältöön

Maavoimien Leopard 2 -taistelupanssarivaunujen tulivoima ja yhteistoimintakyky paranevat

Maavoimat
Julkaisuajankohta 7.12.2021 12.20
Tiedote
Kuvassa Leopard-taistelupanssarivaunu

Puolustusministeriö on valtuuttanut Puolustusvoimat allekirjoittamaan sopimuksen Maavoimien Leopard 2 A4 ja 2 A6 -taistelupanssarivaunukaluston ammunnanhallinnan ballistiikan päivityksestä. Hankinnalla päivitetään Saksasta ja Hollannista hankittujen Leopard 2 A4 ja 2 A6 -taistelupanssarivaunujen suorituskykyä.

- Ammunnanhallintajärjestelmän päivityksen myötä Leopard-taistelupanssarivaunukalustolla voidaan ampua nykyisten ampumatarvikkeiden lisäksi myös uusia sirpalelaukauksia. Tämä parantaa merkittävästi taistelupanssarivaunujen tulivoimaa, käyttömahdollisuuksia ja kykyä tukea Maavoimien joukkoja, kertoo jalkaväen tarkastaja, eversti Rainer Peltoniemi Maavoimien esikunnasta.

- Kyseessä on kokonaan uusi suorituskyky ja ballistiikan päivityksen myötä sirpalelaukauksia kyetään käyttämään koulutuksessa vuodesta 2023 alkaen. Asiaa on valmistelu yhdessä Ruotsin kanssa ja hankkeen myötä Suomella ja Ruotsilla on kyky käyttää samoja ampumatarvikkeita, mikä parantaa yhteensopivuutta.

Sopimus päivitystyöstä tehdään saksalaisen Krauss-Maffei Wegmann GmbH & Co. KG:n kanssa. Toteutuksessa käytetään myös Puolustusvoimien strategisen kumppanin Millog Oy:n resursseja asiantuntija- ja asennustöissä sekä logistiikassa. Kotimainen työllistämisvaikutus on 3–4 henkilötyövuotta.

Leopard-vaunujen päivitys alkaa suunnitelman mukaan vuoden 2022 alussa ja jatkuu vuoteen 2026. Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo optioineen on noin 10 miljoonaa euroa, ja se rahoitetaan tarkoitukseen suunnitelluilla ja budjetoiduilla Puolustusvoimien materiaalihankintavaroilla.

Maavoimat tiedotti Leopard-ampumatarvikehankinnasta 17.12.2019.

Puolustusministeriö tiedotti hankinnasta 7.12.2021.

´