Hyppää sisältöön

Maavoimien tulenkäyttöä ja vaikuttamista harjoitellaan Rovajärvellä

Maavoimat
Julkaisuajankohta 27.10.2020 15.13
Tiedote
Kuva, jossa raskas raketinheitin ampuu Rovajärven harjoitusalueella.

Maavoimien vaikuttamisharjoitus (MVH 20) järjestetään Rovajärven ampuma- ja harjoitusalueella 16. - 27.11.2020.

Harjoituksen tavoitteena on kehittää Maavoimien vaikuttamisen ja Puolustusvoimien yhteisen tulenkäytön sekä tykistöjärjestelmän suunnittelua ja toimeenpanoa nopeassa tilannekehityksessä. Harjoituksen johtaa eversti Kari Pietiläinen Maasotakoulusta.

- Harjoituksella kehitetään vaikuttamisen kokonaisjärjestelmää ja testataan vaikuttamisen ja tulenkäytön johtamisen ketjua, Pietiläinen kertoo.

Harjoituksessa ammutaan useilla epäsuorantulen aseilla. Harjoituksessa käytettävää kalustoa ovat:

  • 155K9 -panssarihaupitsit (Moukari), 155K83-97 -tykit, 152K89 -tykit ja 122H63 -tykit
  • 120KRH raskaat kranaatinheittimet
  •  298 raskaat raketinheittimet

Harjoitukseen liittyy Puolustusvoimien pelastustoimen vuosittainen PVPETO 20 -valmiusharjoitus. Sen tarkoituksena on kehittää Puolustusvoimien pelastushenkilöstön toimintavalmiutta erilaisissa normaali- ja poikkeusolojen onnettomuustilanteissa.

Harjoitusjoukot jaetaan osastoihin

Harjoitukseen osallistuu noin 4 100 henkilöä Puolustusvoimista ja Rajavartiolaitoksesta. Harjoitukseen osallistuu Puolustusvoimien ja Rajavartiolaitoksen palkatun henkilökunnan lisäksi varusmiehiä ja reserviläisiä. MVH 20 -harjoitus on osalle varusmiehistä koulutuksen päättävä loppuharjoitus. Se harjoittaa ja testaa joukon taistelukestävyyttä sekä huolto- ja logistiikkaketjua.

Koronatilanteen vuoksi harjoituksessa tehdään lukuisia varotoimenpiteitä. Harjoitusjoukot jaetaan pieniin, alle 50 hengen osastoihin. Osastot harjoittelevat, majoittuvat teltoissa ja ruokailevat maastossa toisistaan erillään. Osastot eivät sekoitu. Eri osastot levittäytyvät laajalle harjoitusalueelle. Rovajärven alue on Länsi-Euroopan suurin sotilaiden harjoitusalue, sen pinta-ala on 1 070 neliökilometriä. Sisätiloissa (mukaan lukien ajoneuvot) harjoitustoiminta jaetaan pieniin, alle 10 hengen osastoihin. Tarvittaessa käytetään kasvomaskia.

Jos joukoissa ilmenee hengitystieinfektion oireita, oireileva henkilö sijoitetaan erilleen muista. Myös altistuneet asetetaan erilleen muista. Viranomaisten ohjeet ja suositukset ovat käytössä, muun muassa yhteiskäytössä olevien tilojen ja ajoneuvojen tehostettu desinfiointi, käsi- ja yskimishygienia, turvavälit sekä tarvittaessa kasvomaskit.

Keskitysmarssit ovat pääosin 16.-17.11.2020 etelästä pohjoiseen valtateitä ja päätiestöä pitkin, ja paluumarssit harjoituksesta pois tapahtuvat pääosin 26.-27.11.2020 pohjoisesta etelään.

MVH 20 -harjoitusta voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla: #MVH20 #maavoimat ja Maavoimien verkkosivulla: maavoimat.fi.

´