Hyppää sisältöön

Pimeätaistelukykyä täydennetään taistelijan valoilla

Maavoimat
Julkaisuajankohta 9.11.2020 11.40
Tiedote
Taistelija tähtäämässä rynnäkkökiväärillä, jossa on asevalo

Jalkaväen taistelijan pimeätaistelukykyä täydennetään ase- ja kypärävaloilla sekä omatunnistevilkuilla. Uudet valaisuvälineet ovat osa jalkaväen pimeätaistelukyvyn kehittämisen kokonaisuutta ja ne parantavat taistelijan suorituskykyä vaativissa toimintaympäristöissä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen on valtuuttanut Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen tekemään sopimuksen taistelijan asevalojen, kypärävalojen ja omatunnistevilkkujen hankinnasta kahdelta kotimaiselta maahantuojalta. 

Ase- ja kypärävalot toimittaa Hantaurus Shot Oy ja omatunnistevilkut Finnprotec Oy.

Hankintaa edelsivät laajat Suomessa tehdyt kenttätestit, joissa arvioitiin yhteensä 25 eri kaupalliseen kilpailutukseen osallistuneen tuotteen soveltuvuutta ja yhteensopivuutta.   

Asevalo on asekiinnitteinen valaisin, jonka käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi kohteen tunnistaminen sekä tulitoiminnan ja liikkumisen mahdollistaminen.

Rynnäkkökivääri, jossa on asevalo

Kypärävalo on kypärään tai kantolaitteeseen kiinnitettävä valaisin, jota taistelija käyttää työvalona lisävalaisua vaativissa toiminnoissa, esimerkiksi kartan luvussa ja taisteluensiavun antamisessa sekä tarvittaessa merkinantovälineenä.

Taistelijan kypärä, jossa on kypärävalo

Omatunnistevilkku mahdollistaa taistelijan, oman joukon tai vaarallisen alueen visuaalisen tunnistamisen vaihtelevissa valaistusolosuhteissa sekä lisää palvelusturvallisuutta erityisesti pimeätaistelukoulutuksessa.

Omatunnistevilkku

Hankinnat sisältyvät maapuolustuksen kehittämisohjelmaan ja ne ovat osa jalkaväen pi-meätaistelukyvyn kehittämisen kokonaisuutta. Hankinnoilla rakennetaan jalkaväkijoukkojen kykyä taistella pimeässä ja vaativissa näkyvyysolosuhteissa.

- Nyt hankittavat taistelijan valot sekä aikaisemmin informoidut taistelijan muut pimeätoi-mintavälinehankinnat (valonvahvistimet, lasertähtäimet sekä punapistetähtäimet) on suunniteltu ja testattu toimimaan yhtenä kokonaisuutena. Näiden kokonaishankintojen myötä jalkaväen taistelijoilla on kokonaan uusi suorituskyky toimia ja taistella kaikissa näkyvyysolosuhteissa, tiivistää jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi

Ensimmäiset tuotteet toimitetaan vuoden 2021 loppuun mennessä ja ne otetaan käyttöön vuodesta 2022 alkaen.

Yhteensä hankinnan arvonlisäverollinen arvo on yli miljoona euroa. Puolustusvoimilla on taistelijan valoihin lisähankintavaraus, jonka arvonlisäverollinen kokonaisarvo on noin 6 miljoonaa euroa.

Puolustusministeriö tiedotti hankinnasta 9.11.2020.
 

´