Hyppää sisältöön

Sapeli 19 -harjoitus kehittää joukkojen suorituskykyä rakennetulla alueella sekä Suomen ja Iso-Britannian kahdenvälistä yhteistoimintakykyä

Kaartin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 21.5.2019 12.04
Tiedote

Kaartin jääkärirykmentin johtama Sapeli 19 -harjoitus järjestetään Uudenmaan alueella 3.-10.6.2019. Harjoitus on tammikuussa aloittaneiden miehistötehtäviin koulutettavien varusmiesten sekä viime heinäkuussa palveluksensa aloittaneiden varusmiesjohtajien, valmiusyksikön ja sotilaskuljettajien loppusotaharjoitus. Tämän vuoden harjoitukseen osallistuu myös noin 120 sotilaan vahvuinen kevyt jalkaväkiyksikkö Iso-Britanniasta. Kahdenvälinen yhteistoimintaharjoitus UWFEX19 (Urban warfare exercise) on osa maiden maavoimien sopimaa yhteisharjoittelua.

Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 800 sotilasta. Kaartin jääkärirykmentin lisäksi harjoitukseen osallistuu joukkoja Utin jääkärirykmentistä, Panssariprikaatista sekä kevyt jalkaväkikomppania Iso-Britannian maavoimista (B (Suffolk) Company 1st Battalion The Royal Anglian Regiment).

Harjoituksen päätavoitteena on Kaartin jääkärirykmentin joukkojen valmiuden ja suorituskyvyn kehittäminen vaativissa taistelutehtävissä rakennetulla alueella. Yhteistyö Iso-Britannian joukkojen kanssa kehittää kahdenvälistä yhteistoimintakykyä sekä mahdollistaa hyvien käytänteiden jakamisen käytännön toiminnan tasolla.

- Jokakesäinen rykmentin joukkotuotettujen joukkojen loppusotaharjoitus Sapeli 19 on vaativa kokonaisuus niin kantahenkilökunnalle kuin kesäkuun lopussa kotiutuville varusmiehillekin. Laajalla alueella Uudellamaalla harjoittelemalla luodaan joukoille tilanteita, joissa rakennetun alueen taisteluun koulutetut joukot saavat käyttää kaiken osaamisensa. Harjoitukseen osallistuva Iso-Britannian kevyt jalkaväkiyksikkö toimii harjoituksessa kaupunkijääkäripataljoonamme yhtenä yksikkönä. Yhteistoimintakykyä päästään kehittämään niin taktisen johtamisen kuin taisteluteknisen osaamisenkin osalta, toteaa harjoituksen johtaja, Kaartin jääkärirykmentin apulaiskomentaja eversti Rainer Kuosmanen.

Harjoitusjoukot harjoittelevat puolustusvoimien harjoitus- ja ampuma-alueiden lisäksi myös julkisilla ja yksityisillä mailla. Joukot harjoittelevat Helsingissä, Espoossa, Karjaalla, Kirkkonummella, Lohjalla, Salossa, Tammisaaressa ja Vihdissä.

Joukkojen varustuksena on taisteluvarustus, mukaan lukien rynnäkkökivääri. Henkilökunta käyttää keltaisia huomioliivejä. Harjoitusjoukkojen koulutuksessa käytetään harjoitusampumatarvikkeita päivittäin, joista voi aiheutua melua harjoituskohteiden lähistöllä. Tarkemmat ajat ja paikat, jolloin harjoituksessa käytetään harjoitusampumatarvikkeita löytyvät melutiedotteesta.

Harjoitusta voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #sapeli19 ja #uwfex19.

facebook.com/KaartinJR
twitter.com @KaartinJR
facebook.com/Maavoimat
twitter.com @maavoimat
 

´