Hyppää sisältöön

Sapeli 23 -taisteluharjoituksessa Länsi-Uudellamaalla ja Satakunnassa yli 3000 osallistujaa

JohtamisjärjestelmäosastoKaartin jääkärirykmenttiMaasotakouluPanssariprikaatiPorin prikaatiPuolustusvoimien logistiikkalaitosUudenmaan prikaati
Julkaisuajankohta 16.11.2023 15.01
Tiedote

Lähes 3300 varusmiestä, reserviläistä ja puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluvaa osallistuu marras-joulukuun vaihteessa järjestettävään, Helsingistä Kankaanpään Niinisaloon ulottuvaan sotaharjoitukseen, johon osallistuu joukkoja Maavoimista, Merivoimista, Logistiikkalaitokselta ja Pääesikunnan alaisesta Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksesta.

Kaartin jääkärirykmentin johtama, 26.11.–1.12.2023 järjestettävä Sapeli 23 -harjoitus on tammikuussa aloittaneiden varusmiesjohtajien sekä viime heinäkuussa palveluksensa aloittaneiden miehistötehtäviin koulutettavien varusmiesten loppusotaharjoitus. 

Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 3 300 sotilasta, joista yli 2000 on varusmiehiä. Reserviläisiä harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 750. Kaartin jääkärirykmentin lisäksi harjoitukseen osallistuu joukkoja Panssariprikaatista, Porin prikaatista, Maasotakoulusta, Uudenmaan prikaatista, Logistiikkalaitokselta ja Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksesta.

Sapeli 23 -taisteluharjoituksen johtaa Kaartin jääkärirykmentin komentaja eversti Matti Honko.

Harjoituksen päätavoitteena on osallistuvien joukkojen valmiuden ja suorituskyvyn kehittäminen hyökkäys- ja puolustustaistelussa. Keskiössä ovat pataljoonan nopea toimeenpanokyky ja aselajien yhteistoiminta.

Vuosittain järjestettävä loppusotaharjoitus Sapeli on vaativa kokonaisuus niin kantahenkilökunnalle kuin joulukuun puolivälissä kotiutuville varusmiehillekin. Laajalla alueella harjoittelemalla luodaan joukoille tilanteita, joissa joukot pääsevät soveltamaan osaamistaan monipuolisesti.

Harjoitusjoukot harjoittelevat puolustusvoimien harjoitus- ja ampuma-alueiden lisäksi myös julkisilla ja yksityisillä mailla. Joukot harjoittelevat Helsingissä, Tammisaaressa, Hangossa, Sastamalassa, Ikaalisissa, Jämijärvellä, Kankaanpäässä ja Karvialla. Harjoituksia on erityisen paljon Kankaanpään Niinisalossa, Puolustusvoimien harjoitusalueilla. Harjoituksen toiminnallinen vaihe on 26.11.–1.12.2023, mutta joukkojen perustaminen aloitetaan jo 23.11.

Joukkojen varustuksena on taisteluvarustus, mukaan lukien rynnäkkökiväärit. Harjoitusjoukkojen koulutuksessa käytetään harjoitusampumatarvikkeita päivittäin, joista voi aiheutua melua harjoituskohteiden lähistöllä. Harjoituksessa on mukana noin 600 ajoneuvoa, myös panssaroituja Pasi-miehistönkuljetusvaunuja.

Lisätietoja harjoituksesta: tiedottaja Meri Leppänen 0299 421 235
Harjoitusta voi seurata sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #sapeli23.

´