Hyppää sisältöön

Suomi osallistuu Cold Response 2020 -harjoitukseen Pohjois-Norjassa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 20.2.2020 7.41
Tiedote
kuva, jossa Leopard 2a4 -taistelupanssarivaunu ajaa lumisissa olosuhteissa tiellä.

Maavoimat osallistuu Norjan puolustusvoimien johtamaan Cold Response 2020 -talviharjoitukseen Tromssan alueella Pohjois-Norjassa 9.–19.3.2020. Harjoitus kehittää Maavoimien joukkojen suorituskykyä, toimeenpanokykyä ja valmiutta toimia arktisessa ja kansainvälisessä toimintaympäristössä.

Harjoitukseen osallistuu valmiusyksikössä palvelevia varusmiehiä ja henkilökuntaa yhteensä yli 400 henkilöä. Harjoitusjoukon pääkalustona ovat Leopard 2A4 -taistelupanssarivaunut. Osallistuvat joukot ovat pääosin Jääkäriprikaatista ja Kainuun prikaatista. Harjoituksessa testataan koulutuksessa olevien varusmiesten kansainvälistä yhteistoiminta- ja suorituskykyä. Harjoitus kehittää Maavoimien valmiutta käyttää ja antaa isäntämaatukea sekä keskittää joukkoja toiminta-alueelle ja kotivaruskuntiin. 

Cold Response 2020 -harjoitus on suunnitelmallinen osa Suomen ja Norjan kahdenvälistä yhteistyötä sekä Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön syventämistä. Harjoitus kehittää Suomen, Ruotsin ja Norjan välistä yhteistyötä arktisella toiminta-alueella haastavissa talviolosuhteissa. 

Cold Response 2020 on Norjan johtama talviolosuhdeharjoitus, johon osallistuu yhteensä yli 15 000 sotilasta. Harjoitukseen osallistuu joukkoja Suomen, Norjan ja Ruotsin lisäksi Tanskasta, Alankomaista, Belgiasta, Saksasta, Ranskasta, Iso-Britanniasta ja Yhdysvalloista. Cold Response -harjoituksia järjestetään joka toinen vuosi. Edellisen kerran Suomi oli mukana vuonna 2016.

Osallistuminen harjoitukseen on puolustusministeriön hyväksymää Puolustusvoimien vuoden 2020 kansainvälistä koulutus- ja harjoitustoimintaa. Maavoimat on osallistunut harjoituksen suunnitteluun ja on asettanut suunnittelussa omat kansalliset harjoitustavoitteet. 

Kansainvälinen kahden ja monenvälinen harjoitustoiminta kotimaassa ja ulkomailla kehittää Maavoimien suorituskykyä, toimeenpanokykyä ja valmiutta, yhteensopivuutta sekä kansainvälisen avun antamista ja vastaanottamista. Maavoimien joukko-osastot harjoittelevat aktiivisesti ruotsalaisten ja norjalaisten joukkojen kanssa. Edelliskerran maavoimat ovat harjoitelleet yhdessä laajasti keväällä 2019 Northern Wind 2019 -harjoituksessa Pohjois-Ruotsia, marras-joulukuussa 2018 Arctic Shield 2018 -harjoituksessa Rovajärvellä, syksyllä 2018 Trident Juncture -harjoituksessa Ruotsissa ja Norjassa, syksyllä 2017 Aurora-harjoituksessa ja keväällä 2016 Cold Response -harjoituksessa.

Seuraa harjoitusta!

Harjoitukseen voit tutustua verkossa tunnisteella #coldresponse. Suomalaisjoukkojen toimintaa voit seurata Maavoimien kanavilla:
maavoimat.fi/coldresponse2020
Facebook.com/maavoimat
Twitter.com/maavoimat @maavoimat
Instagram.com/puolustusvoimat.fi

´