Hyppää sisältöön

Suomi osallistuu Northern Wind 2019 -harjoitukseen Pohjois-Ruotsissa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 18.2.2019 11.59
Tiedote

Suomi osallistuu Ruotsin maavoimien Northern Wind 2019 -harjoitukseen (NW19) Norrbottenissa Pohjois-Ruotsissa 18.–27.3.2019. Suomesta harjoitukseen ottaa osaa yli 1 500 sotilasta ja 500 ajoneuvoa. Northern Wind 2019 on suunnitelmallinen osa Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön kehittämistä ja suurin maavoimien välinen harjoitus tähän mennessä.

Harjoituksessa Maavoimien joukot harjoittelevat toimintaa osana ruotsalaista prikaatia. Tavoitteena on lisätä Suomen ja Ruotsin maavoimien joukkojen sekä johtajien yhteistoimintakykyä ja kehittää suorituskykyä sekä harjoitella toimintaa haastavissa talviolosuhteissa.

Suomen harjoitusjoukot ovat pääosin Panssariprikaatista, Jääkäriprikaatista, Kainuun prikaatista ja Porin prikaatista. Pääkalustona ovat Leopard-taistelupanssarivaunut, BMP 2M -rynnäkköpanssarivaunut, MTLB-kuljetuspanssarivaunut, PASI-kuljetuspanssariajoneuvot ja telakuorma-autot. Yhteensä Suomesta harjoitukseen osallistuu noin 100 panssarivaunua ja 400 muuta ajoneuvoa.

Northern Wind 2019 on Ruotsin maavoimien pääharjoitus (arméövning), johon osallistuu yhteensä noin 10 000 henkilöä. Tästä joukosta ulkomaisia sotilaita on noin 7 000. Suomen ja Ruotsin lisäksi harjoitukseen osallistuvat Norja, Iso-Britannia ja Yhdysvallat.

Harjoitus on Puolustusvoimien toimintasuunnitelman mukainen ja puolustusministeriön hyväksymää vuoden 2019 kansainvälistä harjoitustoimintaa. Maavoimat on osallistunut harjoituksen suunnitteluun, ja se on asettanut suunnittelussa omat harjoitustavoitteensa.

Viime vuosina Suomen ja Ruotsin maavoimien välinen harjoitusyhteistyö on tiivistynyt. Maavoimien eri joukko-osastot harjoittelevat aktiivisesti ruotsalaisten joukko-osastojen kanssa. Edelliskerran suomalaisjoukot toimivat osana ruotsalaisprikaatia syksyllä 2018 Trident Juncture -harjoituksessa Ruotsissa ja Norjassa. Ruotsalaispataljoona harjoitteli vastaavasti suomalaisjoukon osana Arctic Shield -harjoituksessa Rovajärvellä marras-joulukuussa 2018.

Harjoitusjoukot siirtyvät Suomesta Ruotsiin teitä ja rautateitä pitkin viikonloppuna 16.–17.3.2019. Joukkojen siirrot Tornion rajanylityspaikalle saattavat ruuhkauttaa liikenteen teillä VT4 ja E75. Ruuhkaisinta on sunnuntaina 17.3. tiellä E75 Oulusta Tornioon.

Seuraa harjoitusta!

Harjoitukseen voit tutustua verkossa tunnisteella #northernwind2019. Suomalaisjoukkojen toimintaan voit seurata Maavoimien kanavilla:

maavoimat.fi/northernwind19

Facebook.com/maavoimat

Twitter.com/maavoimat @maavoimat

Instagram.com/puolustusvoimat.fi

´