Hyppää sisältöön

Paikallispuolustusharjoitukset 2/2018

Maavoimien joukko-osastot järjestävät kuusi paikallispuolustusharjoitusta Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Kymenlaakson, Lapin, Pohjois-Savon, Satakunnan, Uudenmaan ja Varsinais-Suomen alueilla 10.–14. syyskuuta.

Tavoitteena on kehittää paikallisjoukkojen valmiutta ja johtamiskykyä sekä parantaa varusmiesten, reserviläisten sekä henkilökunnan osaamista paikallisjoukkojen tehtävissä.

Harjoituksiin osallistuu yhteensä noin 4 100 henkilöä Puolustusvoimista, aluehallintovirastoista, ELY-keskuksista, Finaviasta, merivartiostoista, paikallisviranomaisista, pelastuslaitoksista, Poliisista, Rajavartiolaitoksesta, sairaanhoitopiireistä ja Tullista.

Harjoituksissa käytetään sivullisille vaarattomia paukkupatruunoita, jotka aiheuttavat melua. Harjoituksissa liikkuu runsaasti myös sotilasajoneuvoja kuten panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja.

Harjoitukset ovat Puolustusvoimien toimintasuunnitelman mukaisia. Osa harjoituksiin osallistuvista varusmiehistä kotiutuu 19. syyskuuta. Lisätietoa paikallispuolustuksesta löydät tästä.

Kuusi paikallispuolustusharjoitusta

Harjoitus

Alueet

Osallistujia

Johtava joukko-osasto

Etelä-Karjala 18 Lappeenranta, Joutseno ja Taipalsaari 200 hlöä Maasotakoulu

Joensuu 18

Joensuu

1 000 hlöä

Kainuun prikaati

Kehä 18

Länsi-Uusimaa

530 hlöä

Kaartin jääkärirykmentti

Kymi 218

Etelä-Savo, Kymenlaakso

1 000 hlöä

Karjalan prikaati

Lappi 18

Ivalo, Sodankylä, Rovaniemi

320 hlöä

Jääkäriprikaati

Syystammi 18

Satakunta ja Varsinais-Suomi

1 300 hlöä

Porin prikaati

 

Paikallisjoukot

  • Paikallisiin taistelu- ja tukemistehtäviin käytettäviä sodan ajan joukkoja
  • Joukot koulutetaan ja varustetaan tehtäviensä edellyttämällä tavalla
  • Paikallisjoukkoihin sijoitetaan toiminta-alueen hyvin tuntevia reserviläisiä
  • Paikallisjoukkojen kouluttamisessa hyödynnetään laajasti vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen resursseja sekä vapaaehtoisuutta
  • Paikallisjoukkojen tehtäviä ovat muun muassa joukkojen perustaminen, alueen valvonta, kohteiden suojaaminen, erikoisjoukkojen vastainen toiminta, yhteistoiminta siviiliviranomaisten kanssa, muiden joukkojen tukeminen ja paikallishuolto.
  • Paikallisjoukkoja voidaan käyttää normaalioloissa rajoitetusti muiden viranomaisten tukemiseen.

 

Maakuntakomppania – paikallispuolustuksen nyrkki
Kainuun prikaati

Maakuntakomppania – paikallispuolustuksen nyrkki

Maakuntakomppanian tehtäväkenttä on laaja ja joukolta edellytetään monipuolista osaamista, joten koulutuksessa on huomioitava useita osa-alueita. Pohjois-Savon maakuntakomppania on kouluttautunut viime vuosina kohteen suojauksessa, erikoisjoukkojen vastaisessa toiminnassa ja puolustuksellisissa tehtävissä.
25.5.2021 | 11.19
Jämptisti, mutta rennosti -Maasotakoulun reserviläisiä Kymi 21 -harjoituksessa
Maasotakoulu

Jämptisti, mutta rennosti -Maasotakoulun reserviläisiä Kymi 21 -harjoituksessa

Karjalan prikaatin johtamassa Kymi 21 -paikallispuolustusharjoituksessa on mukana myös Maasotakoulun joukkoja: noin 40 reserviläistä, noin 60 varusmiestä ja noin 60 ammattisotilasta tai Puolustusvoimien palkattuun henkilökuntaan kuuluvaa. Lue tästä kolmen eteläkarjalaisen kokeneen reserviläisen haastattelu. He toimivat paikallisjoukkojen esikuntatehtävissä.
11.3.2021 | 17.47
Arjen johtamisjärjestelmä - Joukkojen johtamista omalla älypuhelimella
Kaartin jääkärirykmentti

Arjen johtamisjärjestelmä - Joukkojen johtamista omalla älypuhelimella

Kaartin jääkärirykmentti kokeili jo viime syksyn paikallispuolustusharjoituksessa niin sanottua arjen johtamisjärjestelmää, jossa harjoitukseen osallistuvat käyttivät suostumuksella omia mobiililaitteitaan yhtenä sotajoukon viestitysmenetelmänä.
11.3.2021 | 16.00
Paikallisjoukkojen viranomaisyhteistyön perusta luodaan normaalioloissa
Panssariprikaati

Paikallisjoukkojen viranomaisyhteistyön perusta luodaan normaalioloissa

Poikkeusolojen toiminta valmistellaan normaaliolojen aikana. Niin normaali- kuin poikkeusoloissa paikallispuolustuksen perusta on viranomaisten ja paikallisjoukkojen yhteistyö.
11.3.2021 | 14.26

instagram