Hyppää sisältöön

Maavoimien paikallispuolustusharjoitukset näkyvät ympäri Suomen

Maavoimat
Julkaisuajankohta 19.2.2019 8.42
Tiedote
Sotilaita ja panssariajoneuvo kadulla

Maavoimat harjoittelee paikallispuolustuksen tehtäviä Kymenlaaksossa, Lapissa, Pirkanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Satakunnassa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa 25.2.–8.3.2019. Harjoituksiin osallistuu yhteensä noin 3 400 varusmiestä, reserviläistä ja palkattuun henkilökuntaan kuuluvaa sotilasta ja noin 500 ajoneuvoa. Harjoitusten keskiössä ovat haastavat valvonta- ja suojaustehtävät sekä viranomaisyhteistyö.

Harjoittelu lisää joukkojen suorituskykyä ja osaamista paikallisympäristössä. Painopiste on paikallisjoukkojen johtamisen, valmiuden ja varustuksen kehittämisessä.

– Keskeisinä teemoina ovat paikallisjoukkojen tehtävien harjoittelu ja yhteistoiminta muiden viranomaisten kanssa erilaisissa tilanteissa. Paikallisjoukkojen tyypillisiä tehtäviä ovat muun muassa kohteiden ja toimintojen suojaaminen, kuvaa Maavoimien valmiuspäällikkö, eversti Pasi Hirvonen.

Moninaisia ja vaativia tehtäviä

Maavoimien harjoitustoiminta perustuu poikkeusolojen tehtäviin sekä joukkojen suorituskyvyn ja osaamisen kehittämiseen. Reserviläisistä ja palkatusta henkilökunnasta muodostetuilla paikallispataljoonilla on keskeinen rooli yhteiskunnan tärkeiden toimintojen turvaamisessa. Harjoitukset tarjoavat erinomaisen alustan näiden tehtävien harjoitteluun yhdessä muiden viranomaisten kanssa.

– Paikallisjoukkojen tehtävät ovat moninaiset ja vaativat, minkä vuoksi joukkojen on harjoiteltava aktiivisesti omalla alueellaan. Harjoitukset suunnitellaan aina yhdessä osallistuvien viranomaisten ja muiden toimijoiden kanssa. Pyrkimyksenä on muodostaa harjoituksiin kaikkia osallistujia palvelevia kokonaisuuksia, joissa eri viranomaiset pääsevät johtamaan oman vastuualueensa toimintaa muiden tukemana, Hirvonen kertoo.

Joukkojen suorituskyky testissä

Harjoituksiin osallistuu palkatun henkilöstön, reserviläisten ja viranomaisten lisäksi varusmiehiä kuten monipuolisesti koulutettuja ja varustettuja valmiusyksiköitä sekä maaliskuussa reserviin siirtyviä sotilaspoliiseja.

– Harjoituksissa todennetaan koulutettavien joukkojen suorituskyky, eversti Hirvonen lisää.

Harjoituksissa käytetään sivullisille vaarattomia paukkupatruunoita, jotka aiheuttavat melua. Harjoituksissa liikkuu runsaasti myös sotilasajoneuvoja, muun muassa Leopard-taistelupanssarivaunuja ja kuljetuspanssariajoneuvoja. Harjoitukset ovat Puolustusvoimien toimintasuunnitelman mukaisia.

Harjoituksien kulkua voi seurata Maavoimien sosiaalisen median kanavilla hashtagilla #paikallispuolustus:

Maavoimien paikallispuolustusharjoitukset 1/2019

Harjoituksen nimi

Ajankohta

Harjoitusalueet

Joukkoja

Johtava
joukkoosasto

Kehä 19

4.–8.3.2019

Pääkaupunkiseutu (Helsinki, Vantaa)

n. 520 henkilöä

Kaartin jääkärirykmentti

Kymi 119

4.–8.3.2019

Kouvolan seutu (myös helikopterilentotoimintaa)

n. 1 500 henkilöä

Karjalan
prikaati

Lappi 19 ja Oulu 19

25.2.–1.3.2019

Kemi, Oulu

n. 600 henkilöä

Kainuun
prikaati

Pirkanmaa 19

4.–8.3.2019

Tampere

n. 170 henkilöä

Panssari-
prikaati

Uusikaupunki 19

1.–8.3.2019

Uusikaupunki, Laitila, Pyhäränta, Turku, Säkylä

n. 600 henkilöä

Porin
prikaati

 

Paikallispuolustusharjoitukset 25.2.-8.3.2019. 6 harjoitusta, 3400 osallistujaa, 20 panssaroitua ajoneuvoa. #paikallispuolustus

´