Hyppää sisältöön

Maavoimien pyöräpanssariajoneuvohanke etenee Latvian kanssa

Maavoimat
Julkaisuajankohta 26.5.2021 14.51
Tiedote
Patrian 6 x 6 -panssariajoneuvo kesäisessä luonnossa.

Maavoimien liikkuvuutta parantavan pyöräpanssariajoneuvon tuotekehitys on edennyt aikataulussa yhdessä Latvian ja Patrian kanssa, ja yhteisen puitesopimuksen valmistelu on käynnissä. Ensimmäisten ajoneuvojen tilaaminen on mahdollista tuotekehitysvaiheen päätyttyä mahdollisesti vielä tämän vuoden aikana.

Latvia järjesti 26.5.2021 Patrian 6 x 6 -pyöräpanssariajoneuvon prototyypin esittelytilaisuuden Adazin harjoitusalueella Latviassa. Suomesta tilaisuuteen osallistuivat muun muassa Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti, Maavoimien esikunnasta jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi ja Patria Land Oy:n johtaja Jussi Järvinen.

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti puhumassa Latvian tilaisuudessa.

Puolustusministeriön kansliapäällikkö Jukka Juusti.

- Jokaisen Latvian asevoimien sotilaan elämä on meille korvaamaton. Pyöräpanssariajoneuvo tarjoaa turvallisen joukkojenkuljetusmuodon, joka on käytettävissä kaikenlaisissa konfliktilanteissa, Latvian puolustusministeri, tohtori Artis Pabriks korostaa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Latvian puolustushallinnonala osallistuu täysin uuden taisteluvälineen tutkimukseen ja kehittämiseen, ja on kunnia, että Suomi on yhteistyökumppanimme, sillä Suomi on aina ollut ensisijaisesti kiinnostunut puolustuksestaan, ja teknologiaa on muokattu tähän tarkoitukseen, ministeri Pabriks toteaa.

- Hanke on herättänyt jo nyt laajempaa mielenkiintoa ja siirryttäessä yhteishankkeen rakentamisvaiheeseen sillä on merkittäviä positiivisia vaikutuksia Suomen ja Latvian sekä laajemmin koko Baltian ja pohjoismaiden puolustusmateriaaliyhteistyölle. Suomen kannalta yhteishanke edistää erityisesti kansallista huoltovarmuutta, kansainvälistä yhteensopivuutta sekä vahvistaa kriittisen puolustusajoneuvoteknologian osaamista ja säilymistä Suomessa, tiivistää kansliapäällikkö Jukka Juusti Puolustusministeriöstä.

- Kehitämme ja rakennamme yhdessä kotimaisen puolustusvälineteollisuuden kanssa juuri Maavoimien tarpeisiin vastaavaa uutta ajoneuvojärjestelmää ja turvaamme näin Maavoimien suorituskykyisimpien, koko maan alueella operointiin kykenevien operatiivisten joukkojen pyöräliikkuvuutta pitkälle 2040-luvulle asti. Yhteishanke mahdollistaa laajemman volyymin ja sen myötä merkittäviä kustannussäästöjä ajoneuvon koko elinkaaren osalta, toteaa jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi Maavoimien esikunnasta.

Hanke käynnistyi vuonna 2019, jolloin Suomi, Latvia ja Viro allekirjoittivat aiepöytäkirjan panssaroidun pyörillä varustetun ajoneuvoalustan kehittämisestä. Suomi, Latvia ja Patria Land Oy sopivat yhteisen panssaroidun ajoneuvojärjestelmän tuotekehityksestä viime vuoden lopulla.

Hankkeessa kehitetään Patrian 6 x 6 -alustan pohjalle yhteisten vaatimusten mukainen pyöräpanssariajoneuvojärjestelmä sekä siihen perustuvat komentopaikka-ajoneuvo ja miehistönkuljetuspanssariajoneuvo, joka valmistuu syksyn aikana.

Suomi johtaa yhdessä tehtävää tuotekehitystyötä, jolla tähdätään ajoneuvojen sarjahankinnan mahdollistamiseen. Mahdollisista sarjahankinnoista päätetään myöhemmin erikseen. Myös muiden maiden mukaantulo hankkeeseen on edelleen mahdollista.

Edellinen tiedotteemme löytyy tästä.

Kuvat: Patria ja Puolustusministeriö

´