Hyppää sisältöön

Pyöräpanssariajoneuvo- ja CAVS-hankkeessa saavutettiin merkittävä välitavoite

MaavoimatPuolustusvoimien logistiikkalaitos
Julkaisuajankohta 30.8.2021 10.41
Tiedote
Kuvassa Patrian 6x6-ajoneuvo

Suomi, Latvia ja Patria allekirjoittivat kansalliset hankinnat mahdollistavan puitesopimuksen yhteisessä CAVS (Common Armoured Vehicle System) -pyöräpanssariajoneuvohankkeessa.

Maavoimien panssariajoneuvohanke (PSAJON2020) alkoi vuonna 2019 monikansallisena yhteistyönä Latvian ja Viron kanssa. Hanke eteni tutkimus- ja tuotekehitysvaiheeseen Latvian kanssa viime syksynä (nimeltään CAVS).

Hankkeessa kehitetään maavoimien suorituskykyisimpien operatiivisten joukkojen pyöräliikkuvuutta aina 2060-luvulle asti. Hankkeella mahdollistetaan myös nykyisen modernisoidun XA180M-kaluston kohdentaminen paikallisjoukoille.

Merkittävä välitavoite saavutettiin tänään 30. elokuuta, kun Suomen ja Latvian puolustusministeriöt sekä Patria allekirjoittivat puitesopimuksen Riikassa Latviassa. Sopimus luo osallistujamaille yhteiset ehdot varsinaista hankintavaihetta varten. Sopimuksen jälkeen osallistujamaat voivat allekirjoittaa kansalliset hankintasopimukset oman kansallisen aikataulunsa mukaisesti.

Samassa yhteydessä Latvia tilasi ensimmäiset yli 200 miehistönkuljetusajoneuvoa. Lisäksi allekirjoitettiin Suomen puolustusministeriön ja Patria välinen aiepöytäkirja 160 uuden miehistönkuljetusajoneuvon tilaamisesta vuonna 2023, mikä mahdollistaa yhteishankkeen myötä saavutettavat kustannussäästöt.

- Suomen osalta ajoneuvojen esisarja on tarkoitus tilata vielä tämän vuoden puolella, ja varsinainen sarjahankinta on suunnitelmissa toteuttaa ministeriön allekirjoittaman aiepöytäkirjan mukaisesti vuodesta 2023 alkaen, kertoo jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi. Hankinnoista päätetään erikseen.

CAVS-hankkeen tutkimus- ja tuotekehitysvaiheessa on tähän mennessä saatu päätökseen yhteinen panssariajoneuvoalusta ja miehistönkuljetusajoneuvoversio. Tuotekehitystä jatketaan johtamisajoneuvon, elinkaaripaketin ja suojatumman miehistönkuljetusversion kehittämisen osalta. On mahdollista, että myös muita ajoneuvoversioita suunnitellaan ja kehitetään, mukana olevien maiden tarpeista riippuen. Myös uusien maiden liittymisestä hankkeeseen neuvotellaan. 

- Tämä on merkittävä päänavaus. Nyt laadittu ja allekirjoitettu puitesopimus mahdollistaa hankintavaiheeseen siirtymisen miehistönkuljetusajoneuvoversion osalta.  Latvialla oli mahdollisuus tehdä ensimmäiset hankinnat tässä vaiheessa. Suomen hankinnat on suunniteltu toteutettavan kehittämisohjelman mukaisesti vuosina 2023-2032, tiivistää jalkaväen tarkastaja eversti Rainer Peltoniemi Maavoimien esikunnasta.

Maavoimat tiedottaa hankkeen etenemisestä.

Katso edellinen tiedotteemme tästä

Puolustusministeriö tiedotti puitesopimuksen allekirjoittamisesta 30.8.21.

Kuva: Patria.

´