Hyppää sisältöön

Yhteistyötä laajennetaan ilman rajoitteita
Ruotsin maavoimien komentaja vierailulla Pohjois-Suomessa

Maavoimien esikunta
Julkaisuajankohta 9.12.2018 19.01
Tiedote
Ruotsin maavoimien komentaja, kenraalimajuri Karl Engelbrektson (vas.) ja Suomen maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko tarkastamassa Arctic Shield 18 -harjoitusta.

Ruotsin maavoimien komentaja, kenraalimajuri Karl Engelbrektson vieraili Maavoimissa Pohjois-Suomessa 8.–9.12.2018. Vierailua isännöi Suomen maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko.

Vierailullaan kenraalimajuri Engelbrektson tutustui Maavoimien Arctic Shield 18 -harjoitukseen ja tarkasti harjoitusjoukot Rovajärven harjoitusalueella. Arctic Shield 18 -harjoitukseen osallistuu ruotsalaissotilaita 4.–12.12.2018.

Suomen ja Ruotsin maavoimien välinen yhteistyö on tiivistynyt viime vuosina. Kehityksen tuloksena suomalaisjoukot toimivat luontaisesti osana ruotsalaisjoukkoa ja päinvastoin. Rajan yli tapahtuvat joukko-osastojen väliset harjoitukset ovat osa maavoimien tavanomaista harjoitustoimintaa.

– Puolustusyhteistyöllemme ei ole asetettu mitään poliittisia rajoitteita. Tavoitteenamme on mennä siinä mahdollisimman syvälle. Laajennamme yhteistyötämme koko ajan – askel askeleelta, kiteyttää Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Petri Hulkko.

Esimerkkinä laajenevasta yhteistyöstä on käynnissä oleva Arctic Shield 18 -harjoitus, jossa mukana on noin 200 ruotsalaista sotilasta.

– Toisin päin on ensi maaliskuussa, kun noin 1 500 suomalaissotilasta osallistuu Pohjois-Ruotsissa järjestettävään Ruotsin maavoimien Northern Wind 19 -harjoitukseen, Hulkko mainitsee.

Puolustusyhteistyö mahdollistaa maavoimien välisen yhteensopivuuden kehittämisen.

– Luomme edellytykset molemminpuoliselle oppimiselle ja kokemusten vaihdolle, lisää Hulkko.

Kenraalimajuri Engelbrektsonin mielestä Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyö on konkreettista ja tehokasta kaikilla tasoilla.

– Maavoimiemme joukko-osastot ja kaikki toimialat harjoittelevat keskenään. Kehitämme yhteistyötämme koko ajan. Käytännössä yhteistyö näkyy esimerkiksi harjoituksen johtamiseen liittyvissä asioissa: suomalaiset johtavat suomeksi ja ruotsalaiset ruotsiksi, siksi meillä on eri johtamistasoilla yhteysupseerit, jotka varmistavat tiedonkulun. 

Tulevaisuudessa Suomen ja Ruotsin maavoimien välinen yhteistyö syvenee ilman rajoituksia.

– Kehityksellä tulee yksinkertaistaa sotilaallista liikkuvuutta yli yhteisen rajamme, toteaa Engelbrektson.

Ruotsin maavoimien komentaja, kenraalimajuri Engelbrektson katsoo, että yhteistyöllä kehitetään molempien osapuolten toimintaa.

– Ruotsi on saanut Suomelta esimerkkejä selkeästä johtamisrakenteesta, reserviläisten korkeasta osaamisesta ja tykistön sekä raketinheittimistön merkityksestä, päättää Engelbrektson.

Lue lisää Suomen ja Ruotsin maavoimien yhteistyöstä

´