Ilmapuolustusharjoitus 2/18

Valtakunnallinen Ilmapuolustusharjoitus 2/18 järjestetään 13.–22.11.2018 Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueella.

Harjoituksen päätavoitteena on kehittää asevelvollisten sekä henkilökunnan osaamista ilmatorjunnan eri tehtävissä sekä harjoitella Maavoimien ja Ilmavoimien ilmapuolustuksellista yhteistoimintaa. Ilmapuolustusharjoitus on ilmatorjunnan varusmiesten ja reserviläisten tärkein ampumakoulutus- ja taisteluharjoitus.

Harjoitukseen osallistuu joukkoja Maavoimien kaikista ilmatorjuntakoulutusta antavista joukko-osastoista ja Ilmavoimista. Harjoituksen kokonaisvahvuus on noin 1600 henkilöä.

Kaksivaiheinen harjoitus koostuu ampumavaiheesta 13.–17.11. ja taisteluvaiheesta 18.–22.11. Taisteluvaiheen aikana ei ammuta kovilla ampumatarvikkeilla.

Harjoituksen johtaa ilmatorjunnan tarkastaja, eversti Sami-Antti Takamaa. Harjoituksen johto- ja valmisteluvastuu on Ilmasotakoululla ja tukivastuu Jääkäriprikaatilla.

Ilmapuolustusharjoituksen paluumarssit
Jääkäriprikaati

Ilmapuolustusharjoituksen paluumarssit

Valtakunnallinen ilmapuolustusharjoitus 2/18 päättyy torstaina 22.11.2018 Lohtajan ampuma- ja harjoitusalueella. Harjoitusjoukkojen moottorimarssit aiheuttavat normaalia suurempia liikennemääriä ja saattavat vaikuttaa muuhun liikenteeseen.
20.11.2018 | 10.39
Maavoimat Ilmapuolustusharjoituksessa
Jääkäriprikaati

Maavoimat Ilmapuolustusharjoituksessa

Ilmapuolustusharjoitus kokoaa Lohtajan Vattajanniemelle kahdesti vuodessa pääosan ilmatorjunnan eri ase- ja johtamisjärjestelmistä, varusmiehistä sekä palkatusta henkilöstöstä. Myös meihin ilmatorjuntamiehiin pätee vanha viisaus, jonka mukaan komeimmat palvelevat merivoimissa, viisaimmat ilmavoimissa ja useimmat maavoimissa. Tässä kirjoituksessa käsitellään useimpien puolustushaaraa - maavoimia.
19.11.2018 | 7.15
Puolustuskykyä ja valmiutta ylläpidetään yhteistyössä
Jääkäriprikaati

Puolustuskykyä ja valmiutta ylläpidetään yhteistyössä

Ilmapuolustusharjoituksen 2/18 ampumavaihe on päättynyt ja vuorossa on harjoituksen toinen vaihe eli taisteluvaihe. Osa joukoista ehtikin jo poistua harjoituksesta, mutta toisaalta paljon on tullut lisää joukkoja ja kaikkien toimintamoodi on nyt tilanteenmukaisessa taistelutoiminnassa. Harjoituksen taisteluvaiheessa kyse on todellakin yhteistyöstä, ilmapuolustuksen eri toimijoiden yhteistyöstä. Joukkoja on kymmenestä eri joukko-osastosta, harjoitusjoukkojen vahvuus on yli 1200 ja ilma-aluksia toimii n. 30 kpl.
18.11.2018 | 8.12
Ammunnoilla osoitettiin suorituskykyä ilmapuolustusharjoituksessa 2/18
Jääkäriprikaati

Ammunnoilla osoitettiin suorituskykyä ilmapuolustusharjoituksessa 2/18

Ammuntojen valmistelu aloitettiin toukokuussa ilmapuolustusharjoituksessa 1/18. Suunnittelun perusta on ampuvien järjestelmien kartoittamisessa. Tähän vaikuttavat joukkotuotannossa olevat yksikkötyypit sekä kertausharjoitettavat joukot. Harjoituksen ampumavaihe mitoitettiin suunnitteluvaiheessa viiden päivän mittaiseksi.
17.11.2018 | 18.16