Hyppää sisältöön

Panssarihaupitsi K9 Moukari – Tutkimuksesta hankkeeksi

Helmikuussa 2017 allekirjoitettiin 146 miljoonan euron sopimus, joka valtuutti Puolustusvoimat hankkimaan 48 käytettyä 155 mm:n K9-panssarihaupitsia Etelä-Koreasta.

Hankinta toteutetaan osana operatiivinen tykistö -hanketta, joka käynnistettiin vuonna 2014. Hankkeen tarkoitus on korvata aikanaan käytöstä poistuvaa tykistökalustoa. Tavoitteena oli löytää kauaskantoinen ja liikkuva tykistöjärjestelmä, jolla voidaan tukea tehokkaasti operatiivisten joukkojen toimintaa. Käytännössä tämä tarkoitti 155 mm:n tela- tai pyöräalustaista tykkiä, jonka elinkaaren tulee ulottua 2050-luvulle saakka.

Yksittäisen asejärjestelmän suorituskykyvaatimuksiin vaikuttaa moni asia. Tutkimustieto, kenttäkokeet ja noin parinkymmenen vuoden aikana hankittu kokemus nykyisistä tykistöjärjestelmistä on yhdistettävä osaksi laajaa operatiivista kokonaisuutta.

Operatiivinen tykistö -hankkeen alkuvaiheessa tarkasteltiin useita eri vaihtoehtoja. Hankkeesta lähetettiin tietopyyntö (RFI), johon saatiin myös vastauksia eri maista. Tarjouspyyntövaiheessa (RFQ) selvisi, että Etelä-Korea olisi kiinnostunut tarjoamaan Suomelle omia vähän käytettyjä K9 Thunder -panssarihaupitsejaan. Tarjous osoittautui kiinnostavaksi, ja tykki saatiin kenttätesteihin Rovajärvelle marraskuussa 2016.

Testien jälkeen Puolustusvoimat esitti, että Suomelle hankitaan käytettyjä K9-panssarihaupitseja, joiden ympärille rakennetaan uusi yksikkötyyppi; raskas panssarihaupitsipatteri. Panssarihaupitsien lisäksi yksikölle on hankittava muun muassa ammunnanhallinta-, johtamis- ja huoltojärjestelmä. Materiaalihankintojen ohella on laadittava koulutusohjeet, varomääräykset ja koulutettava henkilökunta sekä asevelvolliset.

Tätä kirjoitettaessa operatiivinen tykistö -hanke etenee suunnitelman mukaan. Käytössä on yksi K9-panssarihaupitsi kenttätesteihin ja henkilökunnan koulutukseen. Varsinaiset toimitukset alkavat vuonna 2018. Varusmiesten koulutus alkaa 2019, ja ensimmäinen raskas panssarihaupitsipatteristo on operatiivisessa käytössä vuodesta 2020 alkaen.

K9 Moukari

  • Mitat: Pituus 12 m, leveys 3,4 m, korkeus 2,73 m ja paino 47 tn
  • Miehistö: 5 henkilöä
  • Moottori: 1 000 hv
  • Toimintasäde: 480 km
  • Huippunopeus: 67 km/h
  • Pääase: 155 mm, kantama > 40 km
  • Tulinopeus: 3 laukausta / 15 s ja 8 laukausta / 60 s
  • MRSI-kyky: Kykenee ampumaan kolme laukausta siten, että ne osuvat samaan maaliin samanaikaisesti
  • Tulenaloituskyky: Ampumavalmis < 60 s pysähtymisestä
´