Hyppää sisältöön

Paikallispuolustusharjoitukset

Puolustusvoimat ja eri viranomaiset harjoittelevat paikallispuolustuksen tehtäviä viikoilla 9 ja 10 ympäri Suomen. Harjoituksilla parannetaan viranomaisten välistä yhteistyötä häiriötilanteissa ja paikallispuolustuksen valmiutta vastata turvallisuustilanteen äkillisiin muutoksiin.

Harjoituksiin osallistuu noin 4 500 Puolustusvoimien ja eri viranomaisten edustajaa. Paikallisturvallisuus rakentuu viranomaisten, elinkeinoelämän, paikallisjoukkojen ja alueen asukkaiden yhteisestä varautumisesta ja harjoittelusta. 

Paikallispuolustusharjoitukset näkyvät asutuskeskuksissa, ja niissä liikkuu runsaasti sotilasajoneuvoja, kuten kuljetuspanssariajoneuvoja. Osaan harjoituksista liittyy lentotoimintaa. Harjoitusjoukot käyttävät sivullisille vaarattomia mutta melua aiheuttavia paukkupatruunoita.

Reserviläinen - vain terveenä harjoitukseen!

Paikallispuolustusharjoituksissa noudatetaan valtioneuvoston ja THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) antamia suosituksia käsi- ja yskimishygienian sekä suojaetäisyyksien suhteen. Harjoitusten toteuttamisessa huomioidaan lisäksi Puolustusvoimien koronavirusepidemian mukaiset valtakunnalliset, alueelliset ja paikalliset rajoitteet. Mikäli olet saanut käskyn osallistua paikallispuolustusharjoitukseen ja tunnet olevasi sairas, ota pikaisesti yhteys omaan aluetoimistoosi. Älä tule sairaana harjoitukseen. Mikäli saavut harjoitukseen julkisilla kulkuneuvoilla, noudatathan THL:n maskisuositusta.

Suojavarusteita kuten kertakäyttö- ja kangasmaskeja käytetään tarvittaessa esimerkiksi yhteiskuljetusten aikana. Oman yksikön sisällä suojavarusteita käytetään tarvittaessa. Puolustusvoimat on varannut maskeja kertausharjoitukseen tai vapaaehtoiseen harjoitukseen osallistuville reserviläisille. Reserviläiset eivät ole tekemisissä varusmiesosastojen kanssa. Tarvittaessa myös reserviläiset jaetaan useampaan osastoon.

Harjoituksen järjestävä joukko-osasto ohjeistaa harjoitukseen saapuvia reserviläisiä tarkemmin suojautumistoimista.

Paikallispuolustusharjoitukset pähkinänkuoressa

 • Paikallispuolustusharjoituksia järjestetään Maavoimissa kahdesti vuodessa (keväällä ja syksyllä) koko Suomen alueella.
 • Paikallisjoukoissa toimii oman alueensa hyvin tuntevia reserviläisiä. Paikallisjoukkojen tehtäviä ovat mm.
  • Joukkojen perustaminen
  • Alueiden valvonta ja tärkeiden kohteiden suojaus
  • Erilaiset taistelutehtävät kuten erikoisjoukkojen vastainen toiminta
  • Muiden joukkojen tukeminen ja huolto paikallisesti
  • Muiden viranomaisten tukeminen
 • Harjoitusten tavoitteita ovat mm.
  • Tilannekuvan jakaminen eri viranomaisten välillä ja yhteisen tilannekuvan muodostaminen,
  • Johtaminen, tiedonvaihto ja yhteistoiminta eri viranomaisten välillä,
  • Toiminta moniviranomaistilanteissa, niiden käytännön johtaminen, tiedonvaihto ja raportointi,
  • Henkilöstön harjaannuttaminen sekä varusmiesten ja reserviläisten kouluttaminen paikallispuolustustehtäviin,
 • Valmiuden ja puolustuskyvyn luominen ja harjoittelu paikallistasolla
 
 
Kohonnutta sotilaallista uhkaa vastaan
Karjalan prikaati

Kohonnutta sotilaallista uhkaa vastaan

Kymi 21-harjoituksessa harjoiteltiin toimintaa nopeassa tilannekehityksessä, jossa Suomeen kohdistuvaan kohonneeseen sotilaalliseen uhkaan vastataan viranomaisyhteystyöllä ja oman sotilaallisen voiman näytöllä.
11.3.2021 | 18.30
Paikallispuolustus maanpuolustuksen kulmakivi
Karjalan prikaati

Paikallispuolustus maanpuolustuksen kulmakivi

Kymi 21 -paikallispuolustusharjoitukseen osallistuu sotilaspoliisijoukkueenjohtajan ominaisuudessa järvenpääläinen Elmo Haapanen, 31. Hänen joukkueensa harjoittelee muun muassa ryhmittymistä, kohteen suojaamista ja vastustajan erikoisjoukkojen toimintaan vastaamista.
11.3.2021 | 17.11
Paikallisjoukkojen viranomaisyhteistyön perusta luodaan normaalioloissa
Panssariprikaati

Paikallisjoukkojen viranomaisyhteistyön perusta luodaan normaalioloissa

Poikkeusolojen toiminta valmistellaan normaaliolojen aikana. Niin normaali- kuin poikkeusoloissa paikallispuolustuksen perusta on viranomaisten ja paikallisjoukkojen yhteistyö.
11.3.2021 | 14.26
Kaupungin merkitys paikallisturvallisuuden luomisessa
Porin prikaati

Kaupungin merkitys paikallisturvallisuuden luomisessa

Paikallisturvallisuus rakentuu monesta eri asiasta ja asukkaan näkökulmasta tärkeimmässä roolissa sen luomisessa onkin poikkeuksetta oma kotikaupunki.
11.3.2021 | 11.28
Yhteysupseeri on puolustusvoimien linkki paikallisturvallisuuden ydintoimijoihin
Panssariprikaati

Yhteysupseeri on puolustusvoimien linkki paikallisturvallisuuden ydintoimijoihin

Paikallispuolustusharjoitus Pirkanmaa 21 pureutuu paikallisen puolustuksen tekijöiden yhteistoimintaan monilla eri aloilla, jotka kuuluvat yhteiskunnan elintärkeiden toimintojen joukkoon.  Tällaisia toimintoja ovat sotilaallisen puolustuksen ohella vaikkapa talouteen, infrastruktuuriin tai huoltovarmuuteen liittyvät toiminnat.
10.3.2021 | 15.05
´