Hyppää sisältöön

Urheilijat vannoivat sotilasvalansa Santahaminassa

Kaartin jääkärirykmentti
Julkaisuajankohta 13.12.2018 17.05
Tiedote

Puolustusvoimien urheilukoulussa lokakuussa palveluksen aloittaneet kesälajien urheilijat vannoivat sotilasvalan tänään Santahaminassa. Kaartinjääkäriksi nimitettiin 75 alokasta, joista viisi suorittaa naisten vapaaehtoista asepalvelusta.

Kesälajien IV/18 saapumiserän peruskoulutuskauden päätöstä vietettiin perinteisesti vannomalla sotilasvala. Sotilasvalalla on Puolustusvoimissa vahva, vuosisatoja vanha perinne, jossa valan vannoja lupaa palvella isänmaataan rehellisesti ja parhaan kykynsä mukaan sekä puolustaa sen koskemattomuutta Jumalan nimeen. Saapumiserän varusmiehissä ei ollut sotilasvakuutuksen antajia. 

Paraatijoukkoa komensi Urheilukoulun johtaja everstiluutnantti Mikko Mönkkönen. Sotilasvalan esilukijana toimi yleisurheilun parista tunnettu Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki. "Perinteisen tavan mukaan esilukija on kansalainen, jonka elämänkokemus ja maine osoittavat esimerkkiä yhteiskunta- ja kansalaisvastuusta. Niin tälläkin kertaa. Lausun Mika Lehtimäelle lämpimät kiitokset siitä, että otitte vastaan tämän tehtävän.", Kaartin jääkärirykmentin komentaja eversti Petteri Tervonen lausui.

Eversti Petteri Tervonen nimitti alokkaat kaartinjääkäreiksi: "Kaartinjääkäri kantaa kahden perinteisen valiojoukon - kaartin joukkojen ja jääkäreiden - nimeä. Olkaa arvonimestänne ylpeitä." Tervonen mainitsi puheessaan olevan erityisen iloinen siitä, että myös nuoret urheilijat, jo nykyiset, mutta potentiaaliset tulevaisuuden idolit ja nuorison esimerkit, ovat sitoutuneita kantamaan oman vastuunsa kansalaisvelvollisuudesta ja maamme puolustamisesta.

Sotilasvalatilaisuuden jälkeen Urheilukoulun johtaja everstiluutnantti Mikko Mönkkönen palkitsi ansioituneita sotilaita. Peruskoulutuskauden parhaana sotilaana palkittiin kaartinjääkäri Alexander Grönblom. Tilaisuus päättyi yhteiseen valalounaaseen, johon osallistui myös varusmiesten läheisiä.

Valapäivään päättyvä peruskoulutuskausi on monelle varusmiehelle tärkeä päivä. Tiedustelukomppanian varusmiehistä yli puolet jatkaa johtajakoulutukseen, jolloin palvelusvuorokausia kertyy 347. Toinen osa jatkaa koulutustaan jääkärilinjalle, jossa palvelusvuorokausia tulee 165.

´