Lapin maakunnan kutsunnat jatkuvat

Jääkäriprikaati 6.10.2016 15.15
Tiedote

Lapin maakunnan kutsunnat jatkuvat maanantaina 10.10.2016 Rovaniemen kutsunnoilla. Kutsuntojen avaustilaisuudessa esitellään Veteraanien perintö -video.

Syksyn 2016 kutsunnoissa on otettu käyttöön Veteraanien perintö -video. Videon tarkoituksena on kunnioittaa veteraanien työtä ja välittää veteraanien perintöä uusille sukupolville. Veteraanit ovat perinteisesti tuoneet kutsuntatilaisuuksiin oman tervehdyksensä kutsuntoihin osallistuvalle ikäluokalle. Tänä syksynä jokaisessa kutsuntatilaisuudessa esitetään myös Veteraanien perintö -video. Kutsuntojen avaustilaisuuteen on kutsuttu Lapin veteraanijärjestöt ja lappilaisia veteraaneja.

Kutsunnat jatkuvat

Rovaniemen kutsunnat jatkuvat päivittäin maanantaista 10.10. perjantaihin 14.10. saakka.

Lapin syyslomaviikon 42 jälkeen kutsunnat jatkuvat Posion, Sallan ja Kemijärven kutsuntatilaisuuksilla 25., 26. ja 27.10.2016. Lapissa vuonna 2016 kutsuntaikäluokan vahvuus on noin 1000 miestä, jotka määrätään palvelukseen pääosin Jääkäriprikaatiin Sodankylään ja Rovaniemelle sekä Lapin rajavartioston Rajajääkärikomppaniaan Ivaloon.

Asevelvollisuuslain mukaiset kutsunnat alkoivat maanantaina 15. elokuuta 2016. Tämän vuoden kutsunnat koskevat pääosin vuonna 1998 syntynyttä ikäluokkaa - yhteensä noin 30 400 henkilöä. Erillisiä kutsuntatilaisuuksia järjestetään eri puolilla Suomea kaiken kaikkiaan 247 paikkakunnalla. Kutsunnat päättyvät 15. joulukuuta.

Kutsunnanalaisia ovat kaikki miespuoliset Suomen kansalaiset, jotka täyttävät tänä vuonna 18 vuotta. Kutsunnanalaisia ovat myös ne 19–29-vuotiaat, jotka eivät ole vielä kutsuntavelvollisuuttaan hoitaneet tai jotka on määrätty aikaisempien vuosien kutsunnoilla uudelleen tarkastettavaksi.

Kutsunnoissa määritetään kutsunnanalaisen palveluskelpoisuus ja päätetään palveluksesta. Kutsunnanalainen pääsee esittämään kutsunnoissa omat palveluksen aloittamisaika- ja paikkatoiveensa kutsuntalautakunnalle henkilökohtaisesti, mikä takaa sen, että jokaisen toivomukset voidaan ottaa huomioon mahdollisimman hyvin. Palvelus on mahdollista aloittaa kutsuntoja seuraavan kolmen vuoden eli vuosien 2017, 2018 ja 2019 tammikuun tai heinäkuun saapumiseriin. Palvelusajan pituus ja tehtävä, johon asevelvollinen koulutetaan, päätetään joukko-osastoissa peruskoulutuskauden päättyessä kahdeksan viikkoa varusmiespalveluksen alkamisesta.

Varusmiespalveluksen voi suorittaa myös erikoisjoukoissa tai -aloilla. Niihin ei määrätä suoraan kutsunnoista, vaan jokaisen on hakeuduttava niihin itse. Lisätietoa hakeutumisesta, pääsyvaatimuksista ja -kokeista annetaan kutsunnoissa sekä puolustusvoimien verkkosivuilla osoitteessa varusmies.fi.