Hyppää sisältöön

"Lauantaisiivous" Jänkäjääkärien muistoa kunnioittaen

Jääkäriprikaati
7.6.2021 9.06
Uutinen
Yksikkö järjestyneenä Jänkäjääkärien muistomerkille.
Yksikkö järjestyneenä Jänkäjääkärien muistomerkille.

Lapin jääkäripataljoonan Tukikomppania toteutti 5.6.2021 ”lauantaisiivouksen” Jänkäjääkärien muistoa kunnioittaen. 

Alkuperäinen lauantaisiivous tapahtui Ihantalassa 5.8.1944. Se oli iskuosastohyökkäys, jonka tavoitteena oli Kannaksen torjuntataistelun onnistumisen kannalta tärkeän tienhaaran puhdistaminen vihollisen panssarivaunuista ja jalkaväkikomppanian sotilaista.

Iskuosastoon ja sitä tukeneisiin joukkoihin kuului taistelijoita samoista aselajeista, joita Tukikomppania kouluttaa tänä päivänä. Kranaatinheitin-, tulenjohto-, pioneeri- ja panssarintorjuntajoukot toimivat taistelussa saumattomasti yhteen mahdollistaen menestyksekkään lopputuloksen.

Alkuperäisen lauantaisiivouksen hengessä yksikkö toteutti hyökkäyksen lähiharjoitusalueella. Varusmiesjohtajien suunnittelemassa ja johtamassa hyökkäyksessä kranaatinheitinkomppanian, ilmatulenjohtoryhmän sekä pioneerijoukkueen taistelijat iskivät vielä palvelustaan jatkavien panssarintorjuntaoppilaiden puolustamaan ryhmitykseen.

Taistelujen jälkeen suoritettiin jalkamarssi Sattaseen Jänkäjääkärien muistomerkille. Paikalle, jossa JR12: n joukot aikanaan kotiutettiin. Yksikön päällikkö jakoi muistomerkillä ”Ihantala-puukot” joukkueiden parhaille taistelijoille. Taistelijoille, jotka ovat palveluksen aikana osoittaneet parhaiten suomalaisen sotilaan asennetta, taistelutahtoa ja osaamista.

Harjoitukset ja ammunnat Joukko-osasto Sodankylä