Hyppää sisältöön

"Tosi vaara"

Kainuun prikaati
Julkaisuajankohta 2.1.2020 11.15
Tiedote
Lääkintäsimulaationuken kaulaa paljastetaan vaatteista hoitotoimenpiteitä varten. Nukella on päällään maastopuku.

Kajaanin varuskunnan terveysaseman alakertaan valmistui 2019 simulaatiotila, joka otettiin käyttöön syyskuussa samaisena vuonna.

Simulaatiotilaan kuuluu tila, jossa simulaatio suoritetaan sekä valvomo, jossa sitä ohjataan. Tila on tarkoitettu terveysaseman henkilökunnan, prikaatin henkilökunnan ja lääkintäalan varusmiesten kouluttamiseen.

Lääkintäalan varusmiehille voidaan simuloida hoitotasat toimintoineen taistelupelastajasta ensihoitopaikkaan asti. Kerralla tilaan mahtuu 9 henkilöä suorittamaan simulaatiota.

Tilaan saadaan todenmukaisia olosuhteita

Simulaatiotilassa on laadukas äänentoistojärjestelmä, savu- ja tuulikone sekä strobovalot. Näillä voidaan elävöittää simulaatiota taistelukentän ääni- ja valoefektein. Lisäksi tilassa on kolme kameraa, joilla simulaatio saadaan kuvattua. Kuvattu suoritus voidaan palautteen yhteydessä heijastaa valkokankaalle. Näin palautteenannossa voidaan suoritusta tarkastella uudelleen.

Tila on verhoiltu naamioverkoilla. Taistelupelastajien harjoitellessa voidaan tilaan rakentaa tuliasemat hiekkasäkeistä tai ensihoitoryhmän harjoitellessa voidaan käyttää oikeita EHP/05-kaluston laatikoita kuvaamaan ensihoitopaikan teltan sisäjärjestystä. Tämä mahdollistaa simulaatioon osallistujille mahdollisimman todentuntuisen toimintaympäristön.

Ensihoitopaiksi naamioverkoilla ja hoitovälineillä sisustetussa simulaatiotilassa kaksi kenttäsairaanhoitajaa hoitaa simulaationukkea ja nuken ohjaaja seisoo taustalla muokkaamassa nuken elintoimintoja tabletilla.

Simulaationukkea ohjataan toimenpiteiden mukaisesti

Käytössämme on kaksi Gaumard-merkkistä simulaationukkea. Nukkeja ohjataan omilla ohjaintableteilla ja suorittajien antaman hoidon mukaan nuken tilaa saadaan parannettua tai mahdollisesti huononnettua. Näin ollen suorittajat saavat heti vasteen tekemilleen toimenpiteille.

Nukesta saadaan irti samanlaiset informaatiot kuin oikeasta, elävästä ihmisestä, esimerkkinä vaikka silmien räpyttely. Ilmavirtaus, hengitysäänet ja liikkeet pystytään tuntemaan. Pulssi voidaan tunnustella kaulalta, ranteesta, polvitaipeesta ja nivusesta.

Nukessa on valmiiksi nauhoitettuja puheääniä, mutta simulaation ohjaaja pystyy puhumaan myös livenä nuken kautta. Nuken liikuttelu tapahtuu ainoastaan manuaalisesti.

Kenttäsairaanhoitaja istuu ensihoitopaikalla ja seuraa tabletilta simulaationuken elintoimintoja ja muokkaa niitä hoitotoimenpiteiden myötä.

Lisäksi meillä on käytössä yksi verireppu, johon saadaan liitettyä ampumavammamaski. Tällä saadaan kuvattu todelliset laskimo- ja valtimovuodot vammakohdasta.

Simulaatiot suunnitellaan aina suorittajien tieto- ja taitotaso huomioiden. Näin harjoitellaan jo opetettuja asioita, jolloin suorittajat pääsevät testaamaan omaa oppimistaan ja näkevät konkreettisesti mitkä asiat menivät hyvin ja missä pitää vielä kehittyä.

Varuskunnan terveysasemalla simulaatiovastaavina toimivat nimetyt kenttäsairaanhoitajat

Kirjoituksen otsikko Tosi vaara huudetaan silloin kun sattuu jotain oikeasti. Tämän vuoksi tilanteita tulee harjoitella etukäteen, jotta kuran osuessa tuulettimeen tiedetään mitä pitää tehdä!

Kaksi lääkintävarusmiestä hoitavat ensihoitopaikalla paareille asetettua simulaationukkea, jonka rintakehä on paljastettu ampumahaavan vuoksi.

 

Kirjoittaja on kenttäsairaanhoitaja Mira Haaja Kajaanin varuskunnan terveysasemalta ja artikkeli julkaistiin Kainuun prikaatin joukko-osastolehdessä Hurtti-Ukko 1/2020.

´