Hyppää sisältöön

Aliupseerien YTOK-kurssi päättyi Maasotakoulussa

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 10.12.2021 13.38
Tiedote
Todistusten jakoa aliupseereille YTOK-kurssin päätteeksi. Kaksi juhlapukuista sotilasta antaa todistuksen valmistuvalle.

Aliupseerit suorittivat Maasotakotakoulussa täydennyskoulutuksensa välietapin, eli Yleistason yhteiset ja maavoimaopinnot (YTOK Y ja YTOKMAA).

Kurssin päätösjuhlaa vietettiin Lappeenrannassa 8. joulukuuta 2021. Opiskelijat olivat aloittaneet kurssin 19.10.2021. Kurssilla opiskeli aliupseereita, ammattisotilaita, eri joukko-osastoista ympäri Suomen. Nyt he palaavat omiin joukkoihinsa valmiina entistä vaativampiin tehtäviin.

Kurssin johtajana toimi Maasotakoulun vanhin aliupseeri, sotilasmestari Vesa Tuovinen.
Hän sai opiskelijoilta henkilökohtaisen tunnustuksen, läksiäislahjan, ja kiitokset hyvästä kurssin johtamisesta. 

- Kurssinjohtaja otti meihin jo ennen kurssin alkua yhteyttä ja kertoi, mitä kurssilla tulee olemaan ja milloin tietoa saa tarkemmin. Se yllätti positiivisesti ja tuntui, että kurssiimme todellakin halutaan panostaa, opintojen oppilasvanhin, ylikersantti Niko Hillas (kuvassa kirjan kanssa) sanoo.

Opiskelijat palkitsivat myös parhaaksi valitsemansa opettajan, joka perinteen mukaan saa nimensä Jalkaväkikoulun seinällä olevaan Tiedontakoja-tauluun. Täydennyskoulutus järjestetään aliupseereille juuri Jalkaväkikoulussa.

- Ammattitaito on sana, joka tulee mieleen kurssin opettajista. Kun äänestimme parasta opettajaa, ääniä tuli paljon ja ne jakautuivat tasaisesti monien opettajien kesken, Hillas kertoo.

Myös parhaita kurssilaisia ja kurssin vanhinta muistettiin. He saivat Maasotakoulussa palvelevan aliupseerin, vääpeli Mikko Haajan töiden ohessa kirjoittaman sotaromaanin "Tulimyrsky Tali-Ihantalassa". Haajan kirjat ovat temmanneet ainakin Maasotakoulun sotilaita mukaansa ja saavat lukusuosituksia.

- Haaja kertoo elävästi ja todentuntuisesti taisteluista, sotilasmestari Tuovinen kertoo.

Kuvassa vasemmalla kirjailija, vääpeli Mikko Haaja ja hänen kirjansa kanssa sotilasmestari Vesa Tuovinen (kuvassa oikealla).

Yleistason yhteiset opinnot on aliupseeriston kolmiportaisen koulutusjärjestelmän toinen vaihe. Yleistason yhteisistä ja maavoimaopinnoista muodostuu yleistason opintokokonaisuus, josta opiskelijat saavat tunnustukseksi todistuksen ja kurssimerkin, jonka Aliupseeriliitto kustantaa opiskelijoille. Yleistason opintokokonaisuuden suorittaminen antaa mahdollisuuden ylennykseen vääpeliksi.

Kurssimerkit rivissä.

Kolmivaiheinen täydennyskoulutus

Suomen puolustusvoimissa ammattisotilaina työskentelevät aliupseerit saavat uransa aikana täydennyskoulutusta. Nuoret aliupseerit aloittavat ensin 1) perustasolta, sitten siirrytään 2) yleistason opintoihin, ja parhaat pääsevät myöhemmin 3) mestaritason opintoihin.
Perustason jälkeen on mahdollista yletä ylikersantiksi, yleistason jälkeen vääpeliksi, ja mestaritasolla ollaan sotilasmestareita.

Kaikki aliupseerit, jotka työskentelevät Puolustusvoimissa, käyvät uransa eri vaiheissa täydennyskoulutuksessa ja kursseilla Maasotakoulussa, Lappeenrannassa.
Yleistason yhteisiä opintoja toimeenpannaan samalla opetussuunnitelmalla kaikissa puolustushaarakouluissa, eli myös Maasotakoulussa.

Joukko-osasto Lappeenranta
´