Hyppää sisältöön
Osiot
Valikko

Esimerkillistä toimintaa merkillisissä olosuhteissa

Jääkäriprikaati
15.12.2020 16.59
Uutinen
Jääkäriprikaatin komentaja eversti Sami-Antti Takamaa seisoo tien reunassa, taustalla aukeaa tunturimaisema.
Jääkäriprikaatin komentaja, eversti Sami-Antti Takamaa.

Vuodet eivät ole veljiä keskenään, näinhän se vanha sanonta menee. Olosuhteiden osalta tämä on helppo havainnoida, kun vertaamme esimerkiksi lumitilannetta viime vuoteen. Talven aloitus on ollut erilainen, mutta kaikki tiedämme, että sieltä se tulee - onneksi. Hienoa, että Lapissa on vielä neljä vuodenaikaa. Jääkäriprikaatin vuosikalenterin suhteen tilanne on sama. Meillä on vuosittain selkeä perusrytmi, jonka tärkeimpinä rytmittäjinä ovat tammi- ja heinäkuun saapumiserät. Sanottakoot tätä, vaikka kivijalaksi ja se tuo toimintaamme tarvittavan suunnitelmallisuuden. On toki muitakin kalenteriin sidottuja vuosittaisia tapahtumia ja tehtäviä. Meidän kaikkien mieli, alitajunta, vaatii tätä osakokonaisuutta - se rauhoittaa.

Valmiusorganisaationa meillä on myös sellaisia asioita, joita emme ole suunnitelleet, ehkä tiedämme asiasta jotain ajankohdan ja sen pääpiirteisen keston tai toiminnan muodon, mutta emme tarkasti. Tämä tuo toimintaamme mielenkiintoa ja uudenlaista sisältöä, näin väitän. Vaikka siis kivijalka on vuosittain sama, niin kyllä nämä toimintavuodet vaikuttavat kaikki erilaisilta ja mielestäni tämä on tämän ammatin suola - ei ole kahta samanlaista vuotta. Ainakaan ei tunnu siltä. Tämä tuo meille rutiineja suunnitella ja toimeenpanna eri tasoisia asioita - tämä on valmiusorganisaation syvintä olemusta.

Maailma muuttui

Vuosi 2020 on lopuillaan ja muutama luonnehdinta siitä, kuinka se on prikaatissa mennyt. Lähtökohdat vuoden läpiviemiseksi olivat selkeät ja ensimmäiset reilut kaksi kuukautta menikin suunnitelman mukaisesti. Sitten maailma muuttui. En ole aivan varma olisinko halunnut tuollaista lausetta Jääkäriprikaatin komentajana Etupyörään kirjoittaa, mutta pandemia toi toimintaamme erittäin merkittäviä muutoksia. Johtoajatuksena oli kuitenkin, että valmiudesta ei saa tinkiä ja tämä on pitänyt. Isoin muutos koski varusmiesten palveluksen täysin uudenlaista palveluksen rytmittämistä, jonka heijastusvaikutus vaikutti kaikkiin toimijoihin mukaan lukien meidän yhteistyökumppanit ja -tahot. 

Esimerkillistä toimintaa merkillisissä olosuhteissa

Varusmiesten koulutuksessa pääsemme lähes samoihin tavoitteisiin, kuin ennen pandemiaa. Toivottavasti kaikki prikaatissa ja myös ulkopuolella ymmärtävät, kuinka kova saavutus tämä on. Tämä on juuri meidän valmiuden ydintä. Suurimman työn tekevät etulinjassa olevat Rovaniemen ilmatorjuntapatteriston, Lapin jääkäripataljoonan sekä huoltolaitosten henkilökunta Rovaniemellä ja Sodankylässä. En myöskään unohda palvelustaan suorittavia asevelvollisia - esimerkillistä toimintaa ja yritystä. Saapumiserä 2/20 tulee jäämään mieleeni erityisenä tapauksena, joka merkillisissä olosuhteissa osoitti vahvuutensa ja sitkeytensä.

Jääkäriprikaati selvisi ilman Koronatartuntaa yli seitsemän kuukautta, joka oli erinomainen suoritus. Kun virus iski yhteen kolmesta kohortistamme, niin toiminta tämän suhteen oli päättäväistä. Saimme hyvän opetuksen siitä, kuinka herkästi virus leviää ja kuinka laimeita sen oireet voivat olla. Annettua ohjeistusta noudattamalla ja rajoituksia kiristämällä saimme viruksen tukahdutettua, juuri niin kuin sen oli oletettu toimivankin. Viruksen vastaisessa toiminnassa ei ole avainta onneen, käsi- ja yskimishygienia ovat kaikille hyvät ohjeet minkä tahansa viruksen suhteen. Tässä tapauksessa huomasimme, että yhtä tärkeää on niin sanotun sosiaalisen etäisyyden, sen noin kaksi metriä, pitäminen. Ja toisena kohtuullisen hyvä ymmärrys siitä keitä on tavannut kahden viimeisen vuorokauden aikana, altistuneiden jäljityksen mahdollistamiseksi.

Valmiuden ylläpito on siis onnistunut. Hinta minkä siitä maksamme on se, että emme näe toisiamme fyysisesti niin paljon kuin ennen ja etäyhteydet eivät voi tätä millään korvata. Tähän ei voi olla tyytyväinen, yhteiset tilaisuudet ovat olleet käytännössä minimin minimissä. Jouduimme käytännössä perumaan muun muassa Jääkäriprikaatin vuosipäivän vieton isossa mittakaavassa ja se on harmillista. Ensi vuonna on tulossa Lapin jääkäripataljoonan 100-vuotisjuhla ja täytyy toivoa, että saamme järjestettyä tämän ympärille sen ansaitseman tilaisuuden.

Pelkosenniemen taistelun muistomerkillä kolme sotilasta, jätkänkynttilä taustalla ja seppele laskettu muistomerkille.

Veteraanien tekoja ei unohdeta

Jääkäriprikaati juhlisti Itsenäisyyspäivää Pohjois-Suomessa Sodankylän sankarihautausmaalla, Pelkosenniemen ja Mäntyvaaran taisteluiden muistomerkeillä arvokkailla tilaisuuksilla. Pelkosenniemen ja Mäntyvaaran taistelut ovat jääneet auttamatta muiden isompien taisteluiden varjoon. Näissä sekä Petsamon alueen taistelussa ratkaistiin kuitenkin heti Talvisodan alkuvaiheessa se, että Pohjoinen Piti ja Suomea ei katkaistu kahtia. Jääkäriprikaati muistaa kaikkia näissä taisteluissa taistelleita veteraaneja heidän sitkeydestään, rohkeudestaan ja saavutuksistaan. Teidän tekojanne ei unohdeta.

Koko prikaatin henkilöstö on näyttänyt pandemian keskellä sen mitä Suomen pohjoisimmalta joukko-osastolta odotetaan. Olemme sopeutuneet nopeasti uuteen tilanteeseen ja olemme valmiit - kaikki muu tulee näiden jälkeen. Kiitokset kuuluvat myös yhteistyökumppaneille, -tahoille ja -viranomaisille - toivon myös teille jaksamista, yhdessä eteenpäin.

Onnittelen kaikkia 6.12. palkittuja ja ylennettyjä, olette huomionosoituksenne ansainneet.
Joulu on ovella ja jotenkin tuntuu, että tästä tulee erittäin rauhallinen joulu ilman ylimääräistä hääräämistä. Hyvää Joulun aikaa kaikille!
 
Pohjoinen Pitää, 
Jääkäriprikaatin komentaja
Eversti Sami-Antti Takamaa

Ilta pimenee ja taivas hehkuu punaisena, maisema lapissa.

Rovaniemi Sodankylä