Hyppää sisältöön

Etelä-Karjalan maakuntajoukot: "Valmius vaatii säännöllisiä harjoituksia"

Maasotakoulu
Julkaisuajankohta 16.6.2022 12.36
Tiedote
Kolme maastopukuista sotilasta, reserviläistä, tarkkuuskiväärit kädessä rivissä seisomassa.

Taipalsaaren harjoitus- ja ampuma-alueella on tälläkin viikolla harjoiteltu ahkerasti. Etelä-Karjalan maakuntajoukot kertaavat ja harjoittelevat puolustusammuntaa.

Taistelutoimintaa ja ammuntoja, lähinnä puolustusammuntaa lähes kaikilla jalkaväen aseilla on harjoiteltu tällä viikolla Taipalsaaren ampuma- ja harjoitusalueella. Etelä-Karjalan maakuntajoukot siellä harjaantuvat sodanajan tehtäviinsä ja harjoittelevat ampumista rynnäkkökivääreillä, singoilla, apilaksilla, konekivääreillä ja tarkkuuskivääreillä. Kertausharjoituksia on säännöllisesti.

Tarkka-ampujapartion muodostivat tässä kertausharjoituksessa reserviläiset Tommi Paajanen (alik. res.), Mikko Koivusalo (ylik. res.) ja Arttu Jussila (sotamies, res.).

- Valmius vaatii sen, että on säännöllisesti harjoituksia, reservin alikersantti Tommi Paajanen kertoo.

Paajanen asuu nykyään Rovaniemellä, mutta on kotoisin Etelä-Karjalasta ja siten Kaakon alueet ovat tuttuja. Myös tarkkuuskivääri on tuttu ase jo varusmiespalveluksen ajoilta. Hän suoritti intin vuonna 2001 Immolassa.

Myös lappeenrantalainen reservin ylikersantti Mikko Koivusalo suoritti asepalveluksen Immolassa, mutta vuonna 1997. Intin jälkeen hän muutaman vuoden kuluttua hakeutui mukaan maakuntajoukkoihin.

-Otin yhteyttä omaan aluetoimistooni, eli Puolustusvoimien Kaakkois-Suomen aluetoimistoon.

- Minulla on luottoa maanpuolustustukseen. Meidän porukka on pätevä porukka, Koivusalo sanoo.

Lappeenrantalainen Arttu Jussila, 30, on aktiivinen reserviläinen ja sotilasarvoltaan reservin sotamies. 

- Kertausharjoituksissa siviiliasiat unohtuu, Jussila kertoo.

- Harjoituksissa pääsee irrottautumaan työasioista ja on erilaista, kuin tavallinen arki, Koivusalo sanoo.

- Tämä myös tukee harrastustoimintaa. Minulla on vaellusharrastus, rovaniemeläinen reservin alikersantti Paajanen kertoo.

 

He ovat myös ystävystyneet ja pitävät yhteyttä kertausharjoitusten ulkopuolellakin. Viestejä vaihdellaan "asiasta ja asian vierestä", miehet naurahtavat.

Nyt he ampuvat tarkkuuskiväärillä eri pituisia matkoja: 400 metristä 1 kilometriin. Millainen ase tarkkuuskivääri on ampua?

- Tämä on painava pyssy, ja potkaisee kovasti, reservin sotamies Jussila sanoo.

- Jykevä ase. Tästä tulee oma ääni, erilainen ja kovempi ääni kuin rynnäkkökivääristä, reservin ylikersantti Koivusalo kuvailee.

Kuvassa reservin alikersantti Antti Parviainen Savitaipaleelta toimii ryhmänjohtajana ja ampuu apilaksella (tässä menossa kuivaharjoittelu).

Ensin harjoitukseen kuului muun muassa tuliasemien valmistelua, maalien tiedustelua ja kuivaharjoittelua mm. aseenkäsittelyssä, sekä tietysti myös kovapanosammuntoja.

Etelä-Karjalan maakuntajoukkojen harjoituksen tällä viikolla Taipalsaarella johti kapteeni Tuomas Burke Maasotakoulusta.

 

 

Ampuma- ja harjoitusalue Joukko-osasto Lappeenranta
´